Belföld

A Néppárt kiszorítaná a kommunistákat az uniós gépezetből

Az Európai Néppárt nem szeretné, hogy a volt kommunista államok elnyomó gépezetében szerepet játszó politikusok részt vegyenek az európai politikai életben. Horn Gyulát viszont nem zavarja, hogy a francóista utódpárt tagja a Néppártnak.

Elhangzott a júniusi európai parlamenti választások első startlövése, méghozzá az Európai Néppárt (EPP) részéről – írja uniós hírforrásunk, a Bruxinfo. Az említett jobboldali tömörülés szerdán egy határozattervezetben szólította fel azokat a politikusokat, akik valamely uniós intézményben akarnak posztot betölteni, hogy “hozzák nyilvánosságra szakmai és politikai szerepvállalásukat a volt kommunista államokban és tartózkodjanak az aktív uniós politizálástól abban az esetben, ha szerepet játszottak a rezsim elnyomó gépezetében”.

A Néppárt határozattervezete, amelyet várhatóan a február 3-4-i pártkongresszus hagy jóvá, de amelyet már szerdán eljuttattak valamennyi parlamenti képviselőhöz, ideértve a csatlakozó államok megfigyelőit is, egyúttal felszólítja a parlament politikai csoportjait, hogy a szeptembertől felálló új EP-ben ne fogadjanak soraik közé olyan személyeket, akik vezető szerepet töltöttek be a volt kommunista rendszerekben.

A két felszólítás megfigyelők szerint több közép- és kelet-európai kormánypárt vezető személyiségeit is érinti. A párt által közzétett tervezet természetesen senkire nézve nem kötelező.

A Fideszt is tagjai közt tudó jobboldali párttömörülés – amely a legnagyobb frakcióval rendelkezik az Európai Parlamentben és várakozások szerint a júniusi választásokat is megnyeri – azzal indokolja e kemény hangú felszólítását, hogy “meg kell akadályozni a totalitárius kommunista rendszerek jövőbeli térnyerését”. A határozattervezet szerint ugyanis a kommunista fenyegetés korántsem szűnt meg azáltal, hogy a kelet-európai rezsimek összeomlottak. “A fasizmus elleni harc bebizonyította, hogy egy rendszer szétverése nem jelenti az ideológia legyőzését is” – áll a Bruxinfo által megszerzett tervezetben.

A határozattervezet, amely tételesen felsorolja a kelet-európai kommunista rendszerek által elkövetett „gazságokat – így gyilkosságokat, deportálásokat, politikai és emberi jogi visszaéléseket” -, az említettek mellett arra is sürgeti az Európai Parlamentet és a tagállamokat, hogy hozzanak létre egy független törvényszéket és bizottságokat, amelyek összegyűjthetik és részletesen dokumentálhatják a kommunisták bűneit. A tervezet az összes, még titkosított dokumentumot is nyilvánosságra hozná. A Néppárt egyúttal felszólítja az Európai Uniót, hogy nyilatkozatban ítélje el a totalitárius kommunizmust, megemlékezésül jelölje ki az “áldozatok napját” és állítson fel egy emlékművet is.

Az Európai Parlament szocialista frakciójának egyik magyar megfigyelő tagja felháborodottan reagált a tervezetre, amelyet egyértelműen belpolitikai indíttatásúként értékelt. Hegyi Gyula szerint “teljesen felháborító, hogy az európai parlamenti választást, ami a magyar társadalom ünnepe lehetne – hiszen arról szól, hogy másfél évtized után együtt jutunk be az Európai Unióba -, valakik arra használják fel, hogy ismét újrakezdjék a gyűlölködést és politikai megosztást”.

“Beszélgettünk nyugati kollégákkal: szerintük abszurd, hogy az Európai Néppárt megpróbálja megmondani a többi frakciónak, hogy a megválasztott képviselők közül kit vegyenek fel soraikba és kit nem. Mi sem szabjuk meg, hogy ki lehet a Néppárt tagja. Egyébként nem csak Kelet-Európának van múltja, hanem Nyugat-Európának is; de engem nem zavar, hogy a francóista utódpárt tagja a Néppártnak. Sőt, örülök neki, hogy ez a nagy politikai erő is demokratizálódott” – mondta Hegyi Gyula a Bruxinfónak. A szocialista képviselő azt is mondta, hogy az eset annyira felháborította, hogy azonnal nekiállt publicisztikát fogalmazni egy napilapnak.

Szerdán este még nem volt egyértelmű, hogy a tervezet, amely csak a február 3-4-i kongresszuson kapja meg a párt hivatalos jóváhagyását, hogyan juthatott el az összes európai parlamenti képviselőhöz.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik