Belföld

Kockázati tőkealapba fektet egy magyar nyugdíjpénztár

Az első jegyzési körben 31 millió eurós befektetéssel indul az Euroventures Capital Tanácsadó Kft. negyedik, Euroventures Hungary III. Limited Partnership alapja, s a befektetői körben Magyarországon először egy nyugdíjpénztár, a Credit Suisse Life & Pensions Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár is szerepel - mondta az MTI-Econewsnak Geszti András, az Euroventures Capital Tanácsadó Ktf. ügyvezető igazgatója csütörtökön.

Az alap meghatározó befektetői az első jegyzési körben az ABN AMRO, a European Investement Fund és az EBRD, illetve a magyar Credit Suisse Life & Pensions nyugdíjpénztár. Az új kockázati tőkealap 2004 júliusáig vagy augusztusáig marad “nyitva”, akkor zárul a második jegyzési időszak. Az Euroventures Hungary III. maximális méretét 75 millió euróban határozták meg, és lendületes fejlődés előtt álló közepes méretű vállalatokba fektet. Általában 1-2 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetnek egy vállalatba, általában 10-45 százalékos részesedést szerezve.


Az alap vagyonának 60-75 százalékát Magyarországi cégekbe, kisebb részét más, kelet-közép-európai térségbeli vállalatokba szándékoznak fektetni. Új jelenség, hogy kockázati tőke befektetők körében feltűnik egy nyugdíjpénztár is, s további hárommal folynak tárgyalások a csatlakozásról – tudtuk meg. A 2003. január eleje óta hatályos kormányrendelet-módosítás ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy a kasszák a tagok vagyonának legfeljebb 5 százalékát ingatlanba vagy kockázati tőkealapba fektessék. A Euroventures Capital Hungary III. az Euroventures Capital Tanácsadó Kft. negyedik alapja. Az első, az Euroventures Hungary BV 1990-ben indult, s 10 magyarországi befektetésén 31 százalékos éves hozamot ért el. 2000-ben került sor az alap végelszámolására.


Az ABN AMRO Danube Ventures 28 millió eurónyi befektetést valósított meg eddig egyebek mellett olyan cégekben vásárolt részesedést, mint a filmforgalmazó Intercom Kft. A harmadik, az ABN AMRO, az EBRD és EU-s források finanszírozásában 2002-ben indult Euroventures Danube összesen 15 millió eurót fektet be hangsúlyozottan kis és közepes vállalkozásokba.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik