Belföld

USA-előválasztás – az olajlobbi ellenfele elnökjelölt lesz?

A szavazatok 39 százalékával Kerry szenátor győzött az elnökjelölés New Hampshire-i fordulóján, ráduplázva iowai diadalára, Dean volt vermonti kormányzó második, 26 százalékkal.

John Kerry 39 százalékos győzelmével győzelmével megszilárdította az iowai erőfelmérőn kiharcolt elsőségét a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok mezőnyének az élén. A harmadik és a negyedik helyen, szorosan egymás nyomában Wesley Clark nyugalmazott tábornok és John Edwards szenátor követi egymást a voksok 13 illetve 12 százalékával. Joseph Lieberman szenátor 9 százalékot, Dennis Kusinich ohioi képviselő egy százalékot kapott. Al Sharpton fekete polgárjogi aktivista pár száz voksát százalékban ki sem fejezték.


 John Kerry életrajza

John Kerry már születésekor is a hadsereghez kötődött: 1943. december 11-én jött a világra a Fitzsimmons Katonai Kórházban, Denverben, Colorado amerikai szövetségi állam fővárosában. Édesapja itt lábadozott éppen tüdőbetegségéből, amelyet önkéntes vállalása során kapott, amikor DC-3 repülőgépek pilótájaként szolgált az amerikai légierőnél. Nem sokkal a kis John születése után a család visszatért szülőhazájába, Massachusetts államba. A Yale Egyetem befejezése után Kerry belépett az amerikai haditengerészethez, s ezután hamarosan a vietnami háborúban vetették be a Mekong folyó deltájában vívott csatározások során. Egy rohamcsónak parancsnoka volt először, és megkapta az Ezüst Csillagot, a Silver Start is hősiességéért. Háromszor kapta meg a Bíborszívet, és egyszer a Bronze Start, vagyis a Bronzcsillagot is kiérdemelte. Hazatérve a háborúból, megalapította a vietnami veteránok szövetségét, és szóvivője lett a Vietnami Veteránok a Háború Ellen nevű szervezetnek. Kerry felvetette a döntéshozók felelősségét az elhibázott háború kirobbanásában és lefolytatásában. Másfél évtizeddel később Kerry már a szenátusban ült törvényhozóként, addig pedig Middlesex megye főügyészeként a szervezett bűnözés elleni fellépéseiről vált ismertté. Ő juttatta rács mögé Új-Anglia egyik legveszélyesebb maffiózóját. Volt védőügyvéd is, ekkor viszont sikerült felmentetnie egy gyilkosságért ártatlanul életfogytiglanra ítélt embert. 1982-ben alkormányzói posztra választották meg saját szövetségi államában, 1984-ben pedig bekerült az Egyesült Államok szenátusába is bekerült. Kerry a demokraták színeiben indult, és az egyébként akkoriban népszerű Reagan republikánus elnök egyik hívét győzte le a választásokon. Kerry korábban kiállt az átlátható gazdasági szabályokért, a költségvetési deficit csökkentéért, az úgynevezett BCCI-bankbotrány tisztázásáért, és a vietnami veteránokért. Igyekezett fellépni a még élő hadifoglyok kiszabadításáért is. Kerryt újraválasztották a szenátori poszton 1990-ban és 1996-ban is. Ez utóbbi alkalommal a rendkívül népszerű republikánus kormányzót, William Weldet győzte le az USA történetének egyik legszorosabb politikai küzdelmében. 2002-ben negyedszer is bekerült aztán a vietnami háború hőse a Szenátusba. Itt jelenleg az Új gazdaság fellendítésén iparkodik, és a környezetvédelmi akciókat is támogatja.

Rekord arányú részvétel


A részvétel az 1,3 millió lakosú államban rekordot döntött, 200 ezren adták le voksukat, dacolva a faggyal és a nagy hóval. Az iowai nyílt szavazásos küldöttválasztó pártgyűlésekkel (caucus) szemben New Hampshire-ben titkos szavazáson alapuló szabályos választásokat – előválasztásokat (primary) – tartottak, amelyen a Demokrata Párt bejegyzett szavazóin, a “párttagokon” kívül a függetlenek (párton kívüliek) is részt vehettek.

John Kerry beszédében kijelentette, hogy csak most kezdi el igazán a harcot, hogy legyőzze George Bush elnököt és kiakolbólintsa a Fehér Házból az oda beköltözött kőolaj- s gyógyszeripari érdekkijáró lobbikat. Howard Dean nyilatkozatában elégedetten nyugtázta szilárd második helyezését (26 százalékot kapott a korábbi vermonti kormányzó), amely ismét lendületet ad kampányának.


Kerry legyőzné Bush-t


A választókat kevésbé érdekelték a pályázók politikai elképzeléseinek finomságai, sokkal inkább azt mérlegelték, kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze Bush elnököt és sokan vélték úgy, hogy Howard Dean erre nem alkalmas. A Newsweek hírmagazin legfrissebb számában közzétett felmérés szerint John Kerry 3 százalékos különbséggel legyőzné George Busht, ha november 2-a helyett most tartanák az elnökválasztást.

A pályázók árnyalatnyi különbségekkel valamennyien az egészségbiztosítási rendszer kiterjesztését, az iskolai oktatás színvonalának a javítását, igazságosabb adórendszert ígérnek és eltérő hangsúllyal bírálják az elnök iraki politikáját.


A következő fordulóra várva


New Hampshire mindössze 22 delegátust küld a Demokrata Párt július végi bostoni elnökjelölt-állító konvenciójára, ahol a győztesnek legalább 2162 delegátus szavazatára van szüksége a 4321 közül. A New Hampshire-i előválasztás jelentősége abban áll, hogy a győztesnek emelkedik az “árfolyama”, fokozza az emberek pozitív várakozását iránta. Kerry-t 14, Deant 8 New Hamspshire-i delegátus fogja Bostonban képviselni, a többi pályázónak nem jut küldött, mivel nem érték el a 15 százalékos küszöböt.

A jelöltek következő megméretése február 3-án lesz, amikor egyszerre hét államban tartanak előválasztást vagy küldöttválasztó pártgyűléseket (caususokat). Legkésőbb ezután a mezőny megritkul, március 2-át, a tíz államot felölelő “szuperkeddet” követően pedig feltehetően tudni lehet majd, ki lesz Bush elnök demokrata kihívója, mivel akkora már olyan fontos államok is meghozzák a döntést, mint New York vagy Kalifornia.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik