Belföld

Újabb nyolc városban lehet mobillal parkolni

Budapest után újabb nyolc városban lehet mobiltelefon segítségével parkolni - közölte a i-Cell Kft. szerdán az MTI-vel.

Molnár Eszter, a társaság marketing igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. 12 ezer parkolóhelyén már sikeres ParkTel mobiltelefonos parkolási rendszert Ajkán, Baján, Balatonfüreden, Keszthelyen, Nagykanizsán, Tapolcán és Veszprémben, míg tavasszal Egerben is igénybe lehet venni.

A i-Cell és a parkolási társaságok együttműködése alapján az autós mobiltelefonon jelzi a parkolás megkezdését és befejezését. A rendszerbe belépéshez regisztráltatnia kell magát az autósnak, s meg kell vásárolnia egy legalább 3 ezer forint értékű kártyát, amit a használatnak megfelelően folyamatosan fel kell töltenie. A rendszer ugyanis mindig levonja az aktuális díjat a kártyán szereplő összegből.

Az autósoknak elég egyetlen parkolási társaságnál regisztrálniuk magukat, a befizetett összeget mindegyik ParkTel-rendszerben működő városban felhasználhatják. “A mobilparkolás nem kerül többe az autósoknak, mintha hagyományos módon várakoznának, ám sokkal kényelmesebb” – mondta a marketing igazgató. A ParkTel-rendszer magyar termék, kifejlesztését az i-Cell Kft. végezte a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. szakmai támogatásával.

A nyolc város csatlakozásával, országszerte további közel 7 ezer parkolóhellyel bővül a mobiltelefonnal fizethető parkolóhelyek száma. A szolgáltatást bárki használhatja, aki rendelkezik mobiltelefonszámmal, és előzetesen regisztráltatja magát egy parkolási társaság ügyfélszolgálatán vagy a www.parktel.hu weboldalon.

A marketing igazgató az MTI érdeklődésére elmondta: a mobilparkolás sikerét mutatja, hogy a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. területén havonta átlagosan 2 millió percig parkolnak a regisztrált autósok, amiből átlagos tarifával számolva havi 29 millió forint árbevétele származik a cégnek. Budapesten eddig mintegy 2.500 ParkTel kártyát vásároltak az autósok. Az i-Cell a parkolási idő és bevétel arányában jutalékot kap a rendszer működtetéséért.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a rendszer elnyerte az Európai Parkolási Szövetség fődíját. Amikor ezt a díjat Demszky Gábor a budapestiek nevében átvette, közölte: 2004. első félévében – az új parkolási rendelettel egyidejűleg – az egész fővárosra, s annak minden fizetőparkolási zónájára kiterjesztik a mobilparkolási rendszert – tartalmazza közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik