Belföld

Hutton-jelentés: Tony Blair megúszta a bukást, a BBC-t elmarasztalták

David Kelly halála öngyilkosság következménye volt, amit senki nem láthatott előre - közölte szerdán a néhai brit védelmi minisztériumi fegyverzeti főtanácsadó halálát vizsgáló felsőházi lordbíró, aki szerint alaptalan volt a BBC rádió tavalyi jelentése a hírszerzési értesülések kormányzati manipulálásáról.

Lord Hutton, aki a londoni felsőbíróságon ismertette hónapok óta feszült figyelemmel várt, 328 oldalas jelentését az ügyben, kijelentette: egyértelműen megállapította, hogy Kelly halálában nem játszott szerepet idegenkezűség.

A főrend szerint Tony Blair kormányfő jelen volt azokon a tanácskozásokon, amelyeket a BBC-riport után tartottak a vélelmezett forrás, David Kelly ügyében. Kelly öngyilkosságát azonban senki sem láthatta előre azok közül, akik részesei voltak a tragédiába torkolló eseményfolyamnak – állapította meg a lordbíró.

Lord Hutton szerint Andrew Gilligan BBC-tudósító, a BBC katonapolitikai szerkesztője, aki az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési értesülések kormányzati manipulálásáról szóló riportot a Kelly öngyilkosságához vezető eseménysor első lépéseként tavaly májusban közzétette, “súlyos állításokat fogalmazott meg … amelyek megkérdőjelezték a kormány és (a kormány égisze alatt működő) egyesített hírszerzési bizottság integritását”.

Hutton szerint Gilligan alaptalanul állította, hogy a 2002 szeptemberében közzétett hírszerzési dosszié központi eleme – amely az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségéről szólt – úgy került bele az anyagba, hogy a kormány tudta: az értesülés nem helytálló. A Hutton-jelentés szerint az értesülés megbízható forrásból eredt, és az a hírszerzési bizottság jóváhagyásával került bele a dossziéba.

Lord Hutton szerint Kelly maga is elfogadta, hogy beszélgetése Gilligannel – amelyből a BBC-tudósítás anyaga származott – engedély nélküli volt, ami sértette a közalkalmazottakra vonatkozó előírásokat. Hutton felrótta a BBC-nek, hogy az nem vizsgálta ki megfelelően a Gilligan-tudósítással kapcsolatos kormányzati panaszokat. A felsőházi bíró “hibásnak” minősítette a BBC szerkesztési rendszerét. Hozzátette: a Gilligan-jelentés ügyét a BBC kormányzó tanácsának kellett volna kivizsgálnia.

Kelly volt az állítólagos forrása az erősen vitatott tavaly májusi BBC-tudósításnak. Azután lett öngyilkos, hogy neve akarata ellenére nyilvánosságra került a kormány és a BBC között kirobbant példátlan csatározásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik