Belföld

Végéhez közeledik a Microsoft hatéves pere

A Microsoft ellen hat éve folyó trösztellenes vizsgálat lezárása a küszöbön van, közölte hétfőn az Európai Bizottság szóvivőnője.

„Hamarosan lezárjuk az ügyet”, erősítette meg Amelia Torres, aki elmondta, hogy a döntés végleges szövegét is megfogalmazták már. A döntés várhatóan azt az álláspontot követi, amit a bizottság tavaly augusztusban elfoglalt, amikor ismertette a szoftveróriással fenntartásait: vagyis a Microsoft visszaélt domináns szoftverpiaci pozíciójával, amikor gátolja, hogy riválisainak programjai futtathatók legyenek mindenütt jelenlévő Windows operációs rendszere alatt. A bizottság azt is felrótta a cégnek, hogy kizárta riválisait a versenyből, amikor beépítette saját Media Player szoftverét a Windows kódjába.


A Financial Times és a BBC brüsszeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a társaságot súlyos pénzbírság megfizetésére kötelezi majd az európai versenyfelügyelet. 

A bizottság tavaly novemberben meghallgatta a Microsoft riválisait, akik demonstrálták, milyen formában torzította el a piacot a Microsoft, amelyen működnek. A zárt ajtók mögött zajló meghallgatás nevük elhallgatását kérő résztvevői elmondták, hogy az elhangzottak megerősítették a bizottság fenntartásait. A Microsoft is felsorolta érveit a meghallgatáson, de az egyezkedés a meghallgatás végeztével indult el igazán, és valószínűleg „az utolsó pillanatig tart”, közölte az egyik tisztviselő, de valószínű, hogy még utána is, hiszen a Microsoft szinte bizonyosan fellebbezni fog. „Viszont a döntéssel a háta mögött erősebb lesz a bizottság tárgyalási pozíciója”, fogalmazott.

A döntés szövegét már a múlt hét óta a bizottság „minisztériumai” között cirkulálják. E szinten az egyeztetés rendszerint egy hónapig tart, ezután következik a tagállamok versenyhatóságaival történő egyeztetés, így a döntés március-április folyamán várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik