Belföld

Vádalkut akar kötni a krajinai szerbek volt vezetője

Egy vádpontban elismerte bűnösségét, s vádalkura tett ajánlatot a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) kedden megjelent Milan Babic.

A Horvátországból kiválni szándékozó egykori Krajinai Szerb Köztársaság (RSK) volt vezetője ellen háborús és emberiesség elleni bűnök elkövetése miatt folyik eljárás a volt Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék előtt.

A vád szerint Babic felelős az általa ellenőrzött terület nem szerb lakói terhére 1991-92-ben elkövetett tettekért – egyebek mellett több száz gyilkosságért és a polgári lakosság elűzéséért.

Az elüldözésekben Babic – aki kormányfője és külügyminisztere volt az 1991 decemberében kikiáltott RSK-nak – bűnösnek vallotta magát. Egyúttal vádalkut ajánlott, amelynek értelmében az NT négy pontban ejtené az ellene emelt vádat. A bírák még nem döntöttek arról, hogy elfogadják-e a vádalkut.

Babic – aki 2002 decemberében tanúként terhelő vallomást tett az NT előtt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnökre annak perében – a bírósághoz intézett rövid közleményében tudatta: lelkiismeret-furdalás gyötri az emberek elüldözése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik