Belföld

Nem várnak kamatcsökkentést az EKB-tól

Az Európai Központi Bank végrehajtótanácsának tagja, Gertrude Tumpel-Gugerell kedden úgy nyilatkozott, hogy az euróövezeti élénkülés főként a külső keresletnek, vagyis az exportnak köszönhető, és az euróövezetben nagyobb fogyasztói bizalomra van szükség.

Kijelentette, hogy az EKB nem fontolgat kamatcsökkentést az euró erősödésének megfékezésére, szeritne a kamathelyzet megfelelő. Arra a kérdésre, hogy mely tényezők mozgatják az euróövezeti kilábalást, Tumpel-Gugerell a Bloomberg televíziónak elmondta: az euróövezetben – a külső kereslet erősödése mellett – a beruházások fokozatos élénkülése is megfigyelhető, de amire igazán szükség van, az a hazai fogyasztás növekedése.


Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi kedden úgy vélte, hogy a gyenge euró is ártalmas az eurózónára, miközben az is aggodalomra ad okot, ha a valuta olyan erős, hogy a kereskedelmet veszélyezteti. Ugyancsak az erős euró veszélyeire figyelmeztetett Gernot Nerb, az Ifo intézet vezető közgazdásza. Mint mondta, bár az Ifo-index januárra további élénkülést jelez, az erős euró még sértheti Európa legnagyobb gazdaságát, a németet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik