Belföld

Mentőövet dobtak a magyar Parmalatnak

A Parmalat székesfehérvári gyárának jövője szempontjából kedvező megállapodással fejeződtek be a cég és az érdekelt pénzintézetek közötti tárgyalások. Az egyeztetések részeletes eredményét várhatóan kedden hozzák nyilvánosságra.

Istvánfalvi Miklós, a tejtermelők konzorciumának képviselője úgy tájékoztatott: a Parmalat Hungaria Rt.-nek beszállító tejtermelők garanciát várnak a cégtől az eddig beszállított, és ki nem fizetett tej árának rendezésére, valamint a jövőbeni szállítmányok kifizetésére; a tejtermelők képviselői kedd délután várnak választ az ajánlataikra.


A tejtermelők garanciát kérnek arra, hogy a jövőben, a megkötendő megállapodást követően, egy héten belül kiegyenlíti a beszállított tej árát a társaság. Továbbá, hogy a december végéig beszállított és mostanáig ki nem fizetett tej értékét egy hónapon belül, a novemberben beszállítottat pedig megállapodás szerinti ütemezésben kifizeti a cég.


A termelők számára elfogadható megoldás lenne az elmaradt járandóság egy részének tőkésítése, amennyiben a vállalat többi beszállítójával – egyebek között a csomagolóanyagot biztosító, a logisztikát végző vállalkozásokkal – együtt lehetőségük lenne arra, hogy részt vállaljanak a cég irányításából.


“A tejtermelők a székesfehérvári gyár termelésének folytatásában érdekeltek, de rövid határidőn belül megoldást várnak a problémák rendezésére. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy nem lehet egyben tartani a beszállító termelői kört” – fogalmazott a konzorcium képviselője.


A Parmalat Hungaria Rt. két hónapja nem tud fizetni a tejtermelőknek, és velük szembeni adóssága a hónap végére eléri az egymilliárd forintot – tette hozzá Istvánfalvi Miklós. A tejtermelők többsége ennek ellenére, mindeddig kitartott a cég mellett. Az MTI úgy tudja, a beszállítóknak egytizede szüntette csak be a tejszállítást.


A Parmalat Hungaria Rt.-nél jelentkező finanszírozási gondok akkor kerültek nyilvánosságra, amikor az olaszországi anyavállalatnál a pénzügyi botrány egyre jobban terebélyesedett. Az olasz Parmalat összadóssága a legutóbbi sajtóhírek szerint 14,3 milliárd eurót tesz ki. A cég könyveiben ugyanakkor csaknem 4 milliárd eurós aktívumot mutattak ki még 2002 végén.


Az első hírek még arról szóltak, hogy a Parmalat Hungária Rt.-t az anyavállalat pénzügyi gondjai nem érintik. Később kiderült, hogy a Parmalat Hungaria Rt. mintegy két hónapja nem fizet a termelőknek, tartozása több mint 700 millió forint. A Parmalat Hungaria Rt.-nél jelenleg mintegy félezren dolgoznak, a társaság korábbi tájékoztatása szerint évi 112 millió liter tejet dolgoznak fel. A terméktanács közlése szerint évi 80-90 millió liter tej feldolgozásával a Parmalat mintegy 5 százalékos piaci részesedést tudhatnak magáénak, amivel a magyar piacon a hetedik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik