Belföld

Berlusconi pártját is támogatta a Parmalat-főnök

Szinte nem múlik el úgy nap, hogy ne derülne fény a Parmalat-ügy egy-egy újabb részletére. A tejipari guru időközben vallomást tett, melyben elismeri: 1998 óta hamisak a cég mérlegadatai.

Olasz politikusokhoz fűződő kapcsolatokról is vallomást tett Calisto Tanzi, a vizsgálati fogságban lévő volt Parmalat-főnök. Egyelőre nem tisztázott, hogy a cég kenőpénzeket juttatott volna politikusoknak, de annyi biztos, hogy a 2001. tavaszi olasz parlamenti választások kampányában Silvio Berlusconi pártját, a Forza Italiát pénzelte.

Az olasz jegybank kormányzója, Antonio Fazio kedden, a Parmalat-ügy parlamenti meghallgatásán azt közölte, hogy a legrosszabb esetben az olasz bankkölcsönök 0,3 százaléka a Parmalaté, az olasz bankoknak a cég összesen mintegy 3 milliárd euróval tartozik.

Nyomozati forrásokból kiszivárgott, hogy Tanzi együttműködési megállapodást kötött az államügyészekkel büntetésének enyhítéséért cserébe. Tanzi egyébként akár 15 évi börtönbüntetést is kaphat. A vádlott eközben elismerte, hogy 1998-tól hamisította a mérlegeket, ahogyan az erős dél-amerikai érdekeltségekkel rendelkező Parmalatot a brazil és az argentin pénzügyi válság egyre inkább nyomasztotta.

Hétfőn este kihallgatták Tanzi fiát, Stefanót is, a Parmalat saját labdarúgó-klubja, az AC Parma volt elnökét. Tanzi azt vallotta, hogy gyerekeinek nincs köze a Parmalat pénzügyi botrányához. A Parmalat-csoport volt pénzügyi vezetőjét, Fausto Tonnát, és Tanzi idősebb leányát, Francescát is azzal vádolják, hogy legalább öt éve tudtak a “pénzügy lyukról” a csoport gazdálkodásában.

Az olasz média ugyanakkor érdekes összehasonlítást tett a cég hétfőn nyilvánosságra hozott adósságával kapcsolatban, amely korábbi becsléseknél is magasabb, tavaly szeptember végén 14,3 milliárd euró volt. A számítások szerint a cég nettó adóssága nagyobb mint a 10,6 milliárd eurós teljes bolgár adósság, és több mint fele például a 21 milliárd eurós luxemburgi adósságállománynak.

December elején a sajtó még csak négymilliárdot, később tízmilliárdot, a vérmesebbek 13 milliárdot emlegettek, míg a Price Waterhouse-Coopers könyvvizsgálóinak legújabb számításai szerint jött ki az újabb csillagászati összeg, amelyet már megküldtek Enrico Bondinak, a Parmalat élére kinevezett felszámoló biztosnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik