Belföld

Német vélemény szerint Magyarország már nem vonzó

Magyarország elvesztette befektetési vonzerejét, a kilencvenes évek nagyobb részében élvezett versenyelőnyt most Lengyelország, Csehország és Szlovákia élvezi - közölte Matolcsy György, a Növekedéskutató Intézet vezetője hétfőn Berlinben, német szakemberek Magyarország-képét tolmácsolva.

A volt gazdasági miniszter a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (Fidesz-MPSZ) gazdasági küldöttségével tartózkodik Berlinben. Hétfőn este várják a német fővárosba Orbán Viktort, a Fidesz-MPSZ elnökét, s míg hétfőn gazdasági találkozók jellemezték, kedden a politikai találkozók uralják a programot, amelyben szerepel találkozó Angela Merkellel, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökével és Helmut Kohl volt CDU-elnökkel, egykori kancellárral is.

Matolcsy György az MTI-nek elmondta, mind a német gyáriparosok szövetségében (BDI), mind a CDU gazdasági tanácsában a magyar előny és vonzerő elvesztésének egyik fő okát az adórendszerben látják. Tanácsolják, hogy Magyarország kövesse a szlovák példát, ahol a három nagy adónemnél – társasági adó, személyi jövedelem-adó, általános forgalmi adó – 19 százalékos lineáris rendszert vezettek be 2004. január 1-jétől. A német szakemberek szerint az adóreform elkerülhetetlen, s ha nem is lehet mindent egyszerre végrehajtani, egy három éves adócsökkentési program elképzelhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik