Belföld

A tömegközlekedésben is érvényes lesz az üdülési csekk?

Az illetékesek azt tervezik, hogy az idén már a helyközi tömegközlekedési eszközökre, tehát a vonatokra és az autóbuszokra is érvényes lenne az üdülési csekk. Kétezer szálláshely és négyszáz utazási iroda fogadja el az utalványokat.

Ebben az évben a nyugdíjasok egy százmillió forintos keretre pályázhatnak, így ők is részesülhetnek az üdülési csekk nyújtotta kedvezményekben.

Az idén 8 milliárd forintnyi üdülési csekk értékesítésére számít a Nemzeti Üdültetési Alapítvány. A munkáltatók által kedvezményesen megvásárolható és a dolgozóknak a minimálbér mértékéig adómentesen adható utalvány 12 éve csökkentheti a munkavállalók nyaralási költségeit.

Az alapítvány kuratóriuma arról tájékoztatott, hogy fontos lenne, hogy a szociálisan rászorultak üdülési hozzájárulását teljes egészében átvállalhatnák, erre azonban egyelőre nincs pénz. A nagycsaládosoknak, a kisnyugdíjasoknak, a fogyatékkal élőknek, a tartós munkanélkülieknek, az állami gondozott és tartósan hátrányos helyzetű gyermekeknek, illetve a roma munkavállalóknak járó üdülési csekkek teljes állami finanszírozásához csupán 500 millió forintot tudnak pályáztatással szétosztani, illetve 400 milliót a gazdálkodó szervezetek igényelhetnek szociális célra.

A Nemzeti Üdültetési Alapítvány ugyanakkor felkérte a munkaadókat, hogy saját forrásaikkal segítsék a tőlük nyugdíjba vonulók üdültetését, a több mint hárommillió nyugdíjas csak társadalmi összefogással és a vállalkozások szociális érzékenysége révén juthat hozzá a pihenésüket segítő üdülési csekkhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik