Belföld

Szigorítják Romániában a szekusdosszié-törvényt

Ha elfogad a képviselőház védelmi bizottsága egy készülő törvénymódosítást, a Securitate-dossziékat csak akkor kaphatják meg tanulmányozásra az érdeklődők, ha az iratcsomó "nemzetbiztonsági érdekeket nem sért".

A dossziékhoz való hozzáférést még 1998-ban szavazta meg az akkori parlament, és erről a törvényhez írt módosítani módosító javaslatokat a SRI munkáját ellenőrző parlamenti bizottság.

A SRI-bizottság azt szeretné elérni, hogy a törvénybe kerüljön be meghatározásként, mit jelent a politikai rendőrség fogalma, mit jelent, hogy valaki Securitate-ügynök vagy munkatárs volt. Constantin Ticu Dumitrescu, az eredeti törvény kezdeményezője szerint a módosítás egyáltalán nem az eredeti célt, a titkosrendőrség munkájának feltárását szolgálja. Dumitrescu szerint a “PSD-PRM páros” érdekeit szolgálná, ha a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) tanácsosainak mandátumát négy évre szűkítenék.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SEI) demilitarizálásáról döntött szerdán a legfelsőbb védelmi tanács. A hírszerzés reformjának keretében célként nevezték meg a személyzet kiválasztási és felkészítési módszereinek hatékonyabbá tételét, a demilitarizálást, a NATO-normákhoz való felzárkózást. A Ion Iliescu által vezetett tanács közleménye szerint elégedettek a két intézményben eddig végbement változásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik