Belföld

Petrom-privatizáció: közvetve a LukOil is részt vesz

Az orosz LukOil olajipari konszern közvetve kíván részt venni a román Petrom olajipari vállalat privatizációjában - közölte konszern román leányvállalata, a LukOil Downstream SRL vezérigazgatója Nicolae Ciornii a román "Kilenc Óra" lapnak adott interjúban.

A LukOil tárgyalásokat folytat a Petrom-privatizáció egyik szűkített listás pályázójával egy esetleges együttműködésről. A lehetséges partnerről mindössze annyit lehet tudni, hogy nem orosz cégről van szó. Az osztrák OMV nem kívánta kommentálni a LukOil partner keresésének a hírét. Az osztrák társaság szóvivője kihangsúlyozta viszont, hogy még a kötelező érvényű ajánlat benyújtásáról sem hozták meg a döntést.


A LukOil-Downstream vezére szerint a LukOil eredetileg a saját nevében kívánt fellépni a Petrom privatizációján, később azonban elállt szándékától, mert a résztulajdon elnyerése esetén monopol helyzetre tett volna szert a romániai benzinkút piacon. A LukOil jelenleg 202 üzemanyagtöltő állomást tart fenn az országban, ebből harminckettőt Bukarestben. Az orosz olajcég eleddig saját bevallása szerint 335 millió dollárt feketetett be Romániában.


Az olasz Eni visszalépése, tavaly december óta hét pályázó maradt versenyben a Petrom résztulajdonáért: a magyar Mol, az osztrák OMV, a lengyel PKN Orlen, az amerikai Occidental Oil and Gas Corp., az OAZ Gazprom, a Hellenic Petroleum és a Schweizer Glencore. A kötelező érvényű ajánlatok benyújtási határideje 2004 február 28. A román kormány 93 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Petromban.


A privatizáció első fázisában ebből 33,34 százalékpontnyi pakettet kíván értékesíteni úgy, hogy a nyertes opciót szeret részesedésének 51 százalékra történő növelésére egy későbbi időpontban. A Petrom, a legnagyobb román olajipari vállalat 60 ezer főt foglalkoztat és 700 üzemanyagtöltő állomást üzemeltet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik