Belföld

Bírósághoz fordult a gazdasági tárca szakszervezete

A GKM egyik szakszervezete, az NGKM bírósághoz fordult, mert a tárcánál végrehajtott létszámleépítés szociálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő munkatársakat is érintett, továbbá több esetben szakmailag nem indokolt döntés született - mondta Noszdroviczky Andrea, a szakszervezet elnökségi tagja az MTI-nek pénteken.

A szakszervezet csütörtökön adta be beadványát a bíróságra. Minisztérium közlése szerint azonban a létszámcsökkentést elrendelő kormányhatározat végrehajtásánál messzemenőkig figyelembe vették a kormány és az érdekképviselet között létrejött megállapodás ajánlásait, a meghozott munkáltatói intézkedések jogszerűek voltak.

Noszdroviczky Andrea elmondta: 15 ember fordult a szakszervezethez, akiknek egy része szociálisan kiszolgáltatott helyzetben van, más része jól képzett, nyelveket beszélő munkatárs. Az érdekképviselet elnökségi tagja úgy véli, hogy az intézkedés végrehajtása nem csak jogellenes, de ezzel a kormány és a minisztérium közötti megállapodást sem tartották be. A szakszervezet azt várja, hogy az érintett munkatársak visszakapják állásukat.

Noszdroviczky Andrea úgy tudja, hogy a gazdasági tárca létszámkerete 623 fő, ezzel szemben mintegy 670-en dolgoznak a minisztériumban. Hozzátette: a hivatalos indok szerint az európai uniós csatlakozás miatt megnövekedő feladatok ellátására vettek fel új munkatársakat. Elmondta: a leépítés kapcsán mintegy 60 főt bocsátottak el. A tárca közlése szerint a minisztérium 2004. januári átlaglétszáma a felmentett dolgozókkal együtt 671 fő.

A tárcánál két érdekképviseleti szerv működik, a nagyobb, több mint 100 taggal rendelkező GKM Szakszervezete – amely nem kifogásolta az intézkedéseket -, illetve a mindössze 48 minisztériumi tagot számláló NGKM Dolgozóinak Önálló Szakszervezete – hangsúlyozza a tárca közleménye.

A tárca tájékoztatása szerint a létszámleépítés során több alkalommal történt egyeztetés a tárcánál működő mindkét érdekképviseleti szervvel, a minisztérium vezetése a megállapodásnak megfelelően biztosította a szakszervezet részvételét a felmentésben érintett személyekkel lefolytatott egyéni beszélgetések során.

A minisztérium vezetése megérti, hogy a létszámleépítés kapcsán többen átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek, de a kormányhatározat végrehajtása a minisztérium részéről kötelező. A minisztérium fokozott erőfeszítéseket tesz a létszámcsökkentés érintett dolgozók elhelyezkedésének elősegítésére, többek között biztosítja az álláskeresés infrastrukturális feltételeit – áll a GKM közleményében.

A korábbi közlés szerint a létszámcsökkentés a minisztériumoknál és a központi közigazgatási szerveknél 2.603 ember elbocsátásával 10,35 százalékos, a központi közigazgatási szervek területi és helyi szerveinél 4.318 ember elbocsátásával pedig 6,84 százalékos volt.

A kormány október 8-án döntött arról, hogy 2003 végéig a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó központi igazgatási szerveknél, háttérszervezeteknél 10 százalékos, a központi közigazgatási szervek területi és helyi költségvetési szervezeteinél 6 százalékos létszámleépítést kell végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik