Belföld

Rendeződhet a magyar Parmalat ügye

A héten befejeződnek a székesfehérvári Parmalat tárgyalásai a tevékenységüket finanszírozó magyar bankokkal a becslések szerint 5-6 milliárd forintos tartozás kezeléséről. A Parmalat Hungária Rt. szerdai, az olasz anyacég csődje óta első közleményében megköszöni a beszállítók türelmét is. A Népszabadság információi szerint csak a tejtermelőknek másfél milliárd forinttal tartoznak.

A Parmalat Hungaria Rt.-nél – a cég többségi részvényese, a Parmalat S.p.A. társaság helyzetének megváltozása negatív következményeként – bizonyos átmeneti pénzforgalmi problémák merültek fel; a cég azonban számít legfontosabb magyarországi bankjainak a támogatására a héten befejeződő tárgyalásokon – közölték a vállalat vezetői szerdán az MTI-vel.


Alan van der Nagel, a Parmalat Hungaria Rt. elnöke és Cristiano Villani ügyvezető igazgató köszönetét fejezte ki a beszállítóknak, köztük is kiemelten a magyar beszállítói cégeknek a türelmükért, együttműködésükért. Közleményükben arról tájékoztatták az MTI-t, hogy január 15-én Olaszországban személyesen informálták az olasz anyavállalat rendkívüli megbízottját, Enrico Bondit és válságkezelő csapatát a magyarországi érdekeltség tevékenységéről, és rendes üzletmenetének fenntartásához szükséges lépésekről. Beszámoltak továbbá a kialakult helyzetről a székesfehérvári önkormányzat igazgatójának, valamint Benedek Fülöpnek, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárának.


Az MTI úgy tudja, hogy a székesfehérvári vállalat számláinak zárolása miatt mintegy 1,5-2 hónapja nem tud fizetni a beszállítóinak, és több mint 720 millió forinttal tartozik a tejtermelőknek. A termelők ennek ellenére nem álltak le a tejszállítással, így a székesfehérvári gyárban a megszokott ütemben, és változatlan létszámmal folyik a termelés. A gyár vezetői a pénzügyi helyzet rendezése érdekében az utóbbi napokban folyamatosan tárgyaltak a pénzintézetekkel, elsősorban a cég számláit zároló CIB Bankkal. Az egyeztetések várhatóan pénteken fejeződnek be.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik