Belföld

Növeli a lakásárakat az építőanyag drágulása

Mintegy tíz százalékkal növelheti a lakásárakat az idén az építőanyagok drágulása – vélekedett több, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakember. Az építőanyag-gyártók infláció körüli emelést vezettek be, erre rakódhat még a kereskedők árrése. A társasházaknál további árfelhajtó tényező lehet a telekáfa.

Tavaly év végén, illetve az idén januárban az építőanyag-gyártók is új árakkal jelentkeztek a piacon. A közel hatvanszázalékos piaci részesedésű Wienerberger Téglaipari Rt. a gáz- és áramáremelés hatására úgy döntött, hogy október végén végrehajt egy 2,5-3 százalékos árkorrekciót. Bodnár György kereskedelmi igazgató úgy nyilatkozott, hogy az idén infláció körüli – mely a cég szerint magasabb lesz, mint tavaly – emelést léptetnek életbe. A cég az idén még kedvező üzletmenetre számít, a lakáshitel-változás esetleges kedvezőtlen hatásai legfeljebb jövőre jelentkeznek majd.

A lakásépítő cégek nem tudják „lenyelni” az építőanyagárak változását – vélekedett Böröczffy István, a Bau-Ingenieur ügyvezető igazgatója. A cégek inkább a munkabéren igyekeznek spórolni. A jelenlegi rezsióradíj 1200–1500 forint között mozog, az előbbi vidéken, az utóbbi pedig a fővárosban jellemző.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik