Belföld

Jelentős elbocsátásokra kényszerül a Kodak

Az Eastman Kodak Co. bejelentette, hogy 20 százalékkal fogja csökkenteni alkalmazottainak létszámát, ami az elkövetkező három évben 1,3-1,7 milliárd dolláros kötelezettséget jelent számára. A cégnek mindenképpen fel kell gyorsítania a fordulatot a digitális fényképezés felé.

A Kodak, amely már szeptemberben kialakította a digitális piac felé történő elmozdulás érdekében alkalmazandó új stratégiáját, most azt közölte, hogy világszerte 12-15 ezer dolgozóját bocsátja el: ettől a lépéstől 2007-re 800 millió és 1 milliárd dollár közti megtakarítást remélnek.

A társaság arról is beszámolt, hogy negyedik negyedéves eredménye 83 százalékkal csökkent, mert a hagyományos fényképezőgépek iránti kereslet tovább mérséklődött.

A Kodak eredménye 19 millió dollár, részvényenként 7 cent volt; lényegesen kevesebb, mint a tavalyi időszak 113 millió dolláros,
illetve 39 centes eredménye. A társaság értékesítési bevétele 3,78 milliárd dollár lett, azaz 10 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A Kodak a múlt héten jelentette be, hogy – teret nyitva a digitális termékeknek – az Egyesült Államokban, Kanadában és Nyugat-Európában felhagy a hagyományos fényképezőgépek értékesítésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik