Belföld

Letöltendő szabadságvesztés a Demokrata főszerkesztőjének

Letöltendő szabadságvesztésre ítélte Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztőjét a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdán kihirdetett elsőfokú ítéletében - tudatta az MTI-vel a magánvádas eljárást rágalmazás miatt megindító Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő.

Bencsik András és vádlott-társa fellebbez az ítélet ellen, így a büntetőügy másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd. Mécs Imre azért kezdeményezte a magánvádas büntető eljárást, mert 1957-es gyanúsítotti vallomását közölte a Magyar Demokrata 2001. november 15-i számában, és kommentárjában azt fűzte hozzá: nem kis részben Mécs Imre vallomásának köszönhetően akasztottak fel négy embert.

A Mécs Imre elleni büntető eljárást az 1956-os forradalomban történtek miatt indították meg a hatóságok államellenes összeesküvés címén. Az ügyben Mécs Imrét 1957 júniusában tartóztatták le, majd halálra ítélték. Mécs Imre kilenc hónapot töltött a siralomházban, és 1963-ban amnesztiával szabadult.

A PKKB nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt Bencsik Andrást tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre, Bertók László Attila újságírót pedig nyolc hónap két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán kihirdetett elsőfokú határozatában.

A bíróság a büntetőperben beszerezte a fél évszázaddal ezelőtti periratokat, és abból megállapította, hogy az akkori eljárásban utoljára Mécs Imrét tartóztatták le, és a vallomásában szereplő információkról már korábban is tudomást szereztek a hatóságok, főként a többi gyanúsított nyilatkozataiból. Tehát Mécs Imre abban az eljárásban semmi újat nem mondott a rendőröknek.

A bíróság nagy súlyt tulajdonított annak, hogy valakit a nagy nyilvánosság előtt azzal vádoltak meg: vallomásával mások halálát okozta. A bíróság szóbeli indoklásában rámutatott: a Magyar Demokrata cikke alapján az olvasó kész ténynek vehette, hogy Mécs Imre elárulta társait. Az eset kapcsán korábban jogerősen polgári pert is nyert Mécs Imre. Abban az eljárásban a Fővárosi Bíróság kimondta, hogy a Magyar Demokrata megsértette Mécs Imre jó hírnévhez fűződő jogát, és ezért 750 ezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg.

A polgári perben a bíróság megállapította, hogy a kifogásolt cikk valós tényeket hamis színben tűntetett fel, illetve olyan véleményeket, következtetéseket fogalmazott meg, amelyek teljességgel megalapozatlanok, és alkalmasak arra, hogy megsértsék Mécs Imre személyiségi jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik