Belföld

Hálózati szakemberképézés indul a nagyfai börtönben

A program első szakaszában 15 fogvatartott szerezhet hálózati szakember képesítést.

A Cisco Hálózati Akadémia Program keretében 2004. január 19-én – oktatási intézményen kívül most először – hálózati szakemberképzés indul a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az intenzív, 800 órás gyakorlatorientált képzés első ütemében 15 fogvatartott személy vesz részt.

A képzés lebonyolítását a büntetés-végrehajtási intézetekben jelentős informatikai oktatási tapasztalatokkal rendelkező Centrál Oktatási Központ Kht. végzi. A Mono-Soft Kft. által alapított és működtetett Kht. célja a tudásalapú társadalom fejlesztése, a halmozottan hátrányos helyzetű (fogyatékkal élő és szabadságvesztésüket töltő) személyek társadalomba való be-, és visszailleszkedésének elősegítése az informatika oktatás révén.

A Nagyfai BV Intézet, a Centrál Oktatási Központ Kht. és a Cisco Systems Magyarország között létrejött együttműködés alapvető célja az, hogy a képzés során az Intézet szabályait maximálisan szem előtt tartva a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely hathatós segítséget nyújt majd a társadalomba való visszailleszkedésükhöz.

Mivel a tananyag formája e-learning, azaz Internet-alapú, az oktatás elméleti része egy számítógépes oktatóteremben történik. A képzés mintegy kétharmadát kitevő gyakorlat egy korszerű, nagy értékű hálózati berendezéseket tartalmazó laboratóriumban zajlik, amelynek hálózati alapfelszerelést a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézet a Cisco Systems Magyarország támogatásával szerezte be.

A szaktudás megszerzését a négy szemeszteres képzés sikeres elvégzésével egy Cisco Hálózati Akadémia Oklevél tanúsítja. A képzést sikeresen elvégző fogvatartottaknak szabadulásuk után lehetőségük nyílik arra, hogy a megszerzett hálózati szakismeretek alapján egy független tesztközpontban megszerezzék a nemzetközileg elismert CCNA (Cisco Certified Networking Associate) minősítést. A képzés továbbá az Oszágos Képzési Jegyzékben „informatikai hálózatirendszer-telepítő” elnevezésű szakma követelményeire is felkészít, így a képzés végén sikeres OKJ vizsgát tevők államilag elismert szakképzési bizonyítványt is szerezhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik