Belföld

10 milliót kapnak majd olimpiai bajnokaink

Az egyéni olimpiai bajnokok számára javasolt jutalom 10 millió forint, míg a 8. helyezettnek 1 millió jutna. Párosban 8,5, a 3-6 versenyző számára kiírt sportágakban 7,5, csapatoknak pedig játékosonként 5 millió forint lehet a prémium - jelentette ki Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a sportszövetségi főtitkárok számára rendezett értekezleten.

Az edzők, szövetségi kapitányok nem kaphatnak többet, mint a legnagyobb összeggel jutalmazott versenyzők. Az eddigiek szerint közel 30 magyar versenybíró működik közre az olimpián a nemzetközi szövetségek meghívására. A közel háromórás tanácskozás során az összefogást sürgető felhívások mellett számtalan hasznos gyakorlati tanács, tájékoztatás is elhangzott.

Így Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója a decemberben elfogadott, s az interneten is közreadott költségvetés részleteiről adott tájékoztatást. Leszögezte, hogy a 2003. évi állami támogatás 1,5 milliárdos összege az olimpiai részvételre szánt 250 millióval és további 100 millióval mintegy 1,8 milliárdra emelkedett. A pénz – bár január elején bejelentették átutalását – a mai napig sem érkezett meg a MOB folyószámlájára.

Füleky András államtitkár-helyettes közölte, hogy az átutalás január 20-án, kedden történt meg. Leszögezte, hogy műhelytámogatást csak olyan szakosztályok kaphatnak, amelyek olimpiai kerettagokat foglalkoztatnak. Jó hír, hogy a tervezett 15 százalékos áremelés csak az olimpia után lép érvénybe az edzőtáborokban. Az athéni részvételt tekintve minden sportoló, aki teljesítményével kivívta a szereplés jogát, és szövetsége javasolja, azt nevezik a játékokra. A doppingoláson ért versenyzőket viszont a szakszövetség állásfoglalásától függetlenül kizárják az utazó keretből.

Babati Lajos szervezési és marketingigazgató közölte, hogy az olimpikonok fogadalomtételére május 29-én kerül sor a Nemzeti Színházban vagy a Vígszínházban, a küldöttség összetételét pedig a június 19-i közgyűlésen hagyják jóvá. Június 23-án Olimpiai Napot rendeznek, az ünnepélyes csapatgyűlést augusztus 1-jére tervezik. Hozzátette, hogy a MOB elmúlt évi marketing-bevételei meghaladták a félmilliárd forintot, készpénzben mintegy 280 millió folyt be.

Köpf Károly sportigazgató biztatónak ítélte, hogy az olimpiai versenyszámokban rendezett tavalyi világbajnokságok eredményei alapján Magyarország a 14. helyen áll. Ami a várható szereplést illeti, a MOB azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy a mérhető sportágak képviselői javítsák meg egyéni rekordjaikat, a többiek pedig győzzenek, ahol lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik