Belföld

9 százalékkal nőtt Kína gazdasága

Kína gazdasági teljesítménye tavaly rendkívül gyors ütemben, 9,1 százalékkal bővült - közölték az állami statisztikai hivatalban.

Kína gazdasága 2002-ben 8 százalékkal nőtt. 2003 utolsó negyedében a kínai gazdaság 9,9 százalékkal nőtt 2002 utolsó negyedéhez képest. A kínai GDP a harmadik negyedévben – felülvizsgált adatok szerint – 9,6 százalékkal bővült, az előzetesen közölt 9,1 százalék helyett. Az ütem azt mutatja, hogy a világ hatodik gazdasága maga mögött tudja az atípusos tüdőgyulladás (SARS) következményeit. A második negyedévhez képest, amikor a SARS vírus több gazdasági ágazat fejlődését fékezte, a növekedés a harmadik negyedévben 2,4 százalékponttal volt nagyobb. Az 1997 óta leggyorsabb tavalyi növekedés pillérei a befektetések és a külkereskedelem.


A most közzétett adat jobb az elemzők által vártnál, és jelentősen meghaladja a kínai állami adóhatóság múlt héten, előzetesként közölt 8,5 százalékos adatát. Az elemzői várakozások átlaga 8,6 százalék volt. Kína ipari termelése decemberben 18,1 százalékkal nőtt 2002 decemberéhez képest, 2003 egészében pedig 17 százalékkal volt magasabb, mint 2002-ben. A gazdaságnak segített a gyenge pontnak számító kiskereskedelmi forgalom javulása is. Decemberben a kiskereskedelmi forgalom 10,9 százalékkal nőtt 2002 decemberéhez képest, és az év egészében 9,1 százalékkal volt nagyobb, mint 2002-ben. Elemzők szerint az új adatok miatt tovább nőhet az amerikai nyomás a kínai kormányzatra, hogy engedje lebegni a jüant.


A jüan felértékelődése kifejezné Kína gazdasági erejét, és javítaná az amerikai exportőrök esélyeit, mondják. A kínai gazdaságban továbbra is sok probléma van: vidéken lassan emelkednek a jövedelmek, ami régóta kerékkötője a gazdaságnak, és viszonylag nagy munkanélküliség is. A befektetés és a fogyasztás eltérő alakulása a városok és a vidék között, az ipar termelés és az energiaszektor termelése közötti eltérés még hangsúlyosabbá vált. A kínai adóhatóság 2004-ben 7 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsít, a lakossági fogyasztás növekedése és az export bővülési ütemének lassulása mellett.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik