Belföld

A tárca segítséget nyújt az uniós pályázatok megírásához

Február 16-tól már fogadja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium azokat a pályázatokat, amelyeket pénteken tesznek közzé több témában. Magyari László, a tárca címzetes államtitkára azt ígéri, hogy segítenek az eséllyel pályázóknak abban, hogy sikeresek legyenek.

– A most közzétett pályázatok a gazdasági versenyképességi operatív program keretében kerülnek meghirdetésre, az összes csatlakozó ország, összes operatív programja közül elsőnek ezt hirdetjük meg – közölte Magyari László a Magyar Rádióban. Az operatív program négy fő prioritásra koncentrál.

Az első egy beruházás-ösztönzés pályázat csomag, a második a kis- és közepes méretű vállalkozások fejlesztését célzó programcsomag, a harmadik kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységet ösztönző programcsomag, míg a negyedik az információs társadalom programcsomag. Az első kettő egyértelműen a vállalati szférát célozza, javarészt a kis- és közepes vállalkozásokat, de a nagyok sem kizártak belőle, a harmadik a kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységek, a vállalati szférán túlmenően, természetesen a közfinanszírozású kutatóhelyeket és egyéb állami struktúrák kutatóhelyeit is támogatja, míg a negyedik, az információs társadalom és gazdaság fejlesztése szintén a vállalati szféra mellett az önkormányzatokat is bevonja, ott közös megvalósításokra kerülhet sor.

A pályázatokat a minisztérium február 16-tól várja. 35 milliárd forint lesz az, ami ez évben rendelkezésre áll ezen programok keretében.

Az európai uniós pályázatok elkészítésében mérsékeltek az ismereteik, gyakorlatuk a majdan jelentkezni szándékozóknak, tehát bizony ezen a téren kell erősíteniük. Mi is információkkal látjuk el őket, illetve programokat üzemeltetünk a felkészítésre, képzésre. Pályázatírás, az egész programnak a megismerése, a pénzügyi lebonyolítás megismertetése, ez mind-mind olyan új dolog, ami szerintem hónapok alatt fog beivódni a vállalati szféra köztudatába – mondta Magyari.

A pályázás kezdetén esetleg lesz némi türelmi idő, és folyamatos konzultáció zajlik a befogadási végpontokon. Nem úgy lesz, hogy beküldi és nyert, vagy nem nyert, hanem igyekszünk eljuttatni olyan állapotba, ami teljes mértékben kiértékelhető, és nagy valószínűséggel jó eséllyel pályázó anyag is lesz – ígérte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik