Belföld

Szűkítették az Unipetrolra pályázók körét

Csütörtöki bejelentése szerint a cseh kormány vagyonalapja hétről hatra szűkítette az Unipetrol vegyipari nagyvállalat 63 százalékos részesedésére pályázók körét.

Az ügynökség nem közölte, mely hat pályázó maradt versenyben, melyek között, egyelőre nem kötelező jellegű ajánlattal eredetileg ott volt többek között a magyar MOL Rt. és a Borsodchem is. A vagyonalap illetékese bejelentette azt is, hogy a pályázók listája tovább szűkülhet, viszont a versenyben maradók jobb betekintést kaphatnak majd az Unipetrol könyveibe.


Az ajánlatok megtételének határideje január 12-én éjfélkor járt le. A kötelező érvényű ajánlatokat korábbi közlés szerint március végéig kell megtennie majd az érdeklődőknek. A vagyonalap az ajánlattételben érintett társaságok és cégek nevét eddig nem hozta nyilvánosságra, annyit közölt a hét elején, hogy a hét ajánlat mögött összesen 18 cég áll. A sajtó szerint az Unipetrol egésze, illetve egyes részeinek megvétele iránt egyebek között a következő társaságok és cégek érdeklődnek: a lengyel PKN Orlen, amely az amerikai ConocoPhilipssel és a cseh-svájci Agroferttel együtt indulna, a magyar MOL Rt., a cseh-szlovák Penta pénzügyi csoport, a kazah KazMunaiGaz gáz- és olajipari társaság és az orosz Taftnyeft a Jefremov Kaucsuk nevű vállalattal és a kanadai Norex Petroleum. Emellett érdeklődését jelezte a magyar BorsodChem, a Shell konszern és az olasz ENI, valamint a Bancroft befektetői társaság is.


Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet 2002 szeptemberében meghiúsult. Az akkori versenypályázat nyertese a cseh-svájci Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, s annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, s így az üzlet meghiúsult.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik