Belföld

Soroksáron verik majd az eurót

Költözik a pénzverde. Az 1924-ben a Ludovika lovardája helyén kialakított és máig ott működő pénzverő uniós csatlakozásunk után a soroksári Budapesti Intermodális Logisztikai Központba (BILK) települ át , ahol kialakítják a jegybank új, öthektáros logisztikai központját - számol be a Magyar Hírlap.

“A pénzverde mellett lényegében egy, a XXI. század minden követelményének megfelelő raktárkomplexumot alakítanak ki” – tájékoztatott Missura Gábor. A jegybank szóvivője szerint erre uniós, illetve euróövezeti csatlakozásunk miatt lesz szükség, hisz a mai magyar készpénzforgalom kétszeresét kell majd lebonyolítani. Így be kell gyűjteni a forintot (jelenleg 244 millió bankjegy és ugyanennyi érme van forgalomban), amelyet euróval kell majd felváltani.


“Ugyanazt a feladatot kell elvégeznünk, amelyet 2002 januárjában már megtettek Nyugat-Európában. Ez rendkívül összetett és bonyolult tevékenység, amelyet a jegybank jelenlegi épületeiben már nem lehet véghez vinni” – hangsúlyozta Missura Gábor, aki a pénzverde átköltöztetését a biztonság növelésének igényével is magyarázta. “A mai világban egy ilyen stratégiailag fontos üzemet nem lehet a belváros központjában működtetni. Kiszolgálása a csúcsforgalom időszakában akadályokba ütközik.” A beruházás tízmilliárd forintba kerül, és három év alatt valósul meg, vagyis az új központ teljes kiépítése 2006-ra várható.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik