Belföld

Nem lesz újabb vízlépcső

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter reményei szerint kedvezőbb feltételeket teremt a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos kétoldalú tárgyalások az idén tavasszal várható folyatatásához az EU Víz Keretirányelve, valamint Magyarország és Szlovákia egyidejű EU-csatlakozása.

Persányi Miklós megerősítette, hogy a kormány programjának megfelelően nem kíván új vízlépcsőt építeni és a magyar érdekeknek megfelelően a tárgyalásokon arra törekszik, hogy a két ország közös tulajdonát képező vízhozamból a jelenleginél nagyobb rész jusson a magyar területre, s lehetővé váljék a Szigetköz rehabilitációja – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

Az Európai Uniós csatlakozás előtt álló ország legfontosabb környezetvédelmi feladatairól szólva a miniszter ismertette a csatlakozási menetrendnek megfelelő, 2004-es minisztériumi célokat. Ezek közül Persányi Miklós kiemelte: a levegőminőséget javító intézkedési tervek kidolgozását 2004. április végéig, a helyi önkormányzati hulladékgazdálkodási tervek kidolgozását, és az egyes tervek és programok környezeti hatásvizsgálatáról szóló EU irányelv átvételét 2004. július 21-ig.

A miniszter a közösségi pénzügyi támogatásokkal kapcsolatban elmondta: az ISPA-támogatásból jelenleg is számos hazai projekt valósul meg. A 2000-2006 között érkező évi 44 millió euró ISPA támogatást Magyarország a 2000-2003-as beruházásokkal már lekötötte. A csatlakozás után az ISPA-támogatást felváltja a Kohéziós Alap – tette hozzá a miniszter. Ebből és a Strukturális Alapokból pályázhat az ország a környezetvédelmi projektek finanszírozására is.

A közlemény szerint a miniszter arról is szólt, hogy a hazai társfinanszírozás megnyugtató biztosítása nélkül az önkormányzatok saját forrás hiányában nem valósíthatják meg a beruházásokat, ezért a tárca a pályázati rendszerén keresztül is támogatni kívánja az önkormányzatok projektjeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik