Belföld

Megugrott az IBM nyeresége

A kék óriás csütörtökön tette közzé, hogy 2003 negyedik negyedévében nettó nyeresége 2,7 milliárd dollár, egy részvényre átszámítva 1,55 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 1 milliárd dolláros, ill. 59 centes értékkel.

A cég bevétele 9,4 százalékkal, 25,9 milliárd dollárra nőtt a december 30-ét megelőző három hónapos időszakban az egy évvel korábbi 23,7 milliárdról. Az egy évvel korábbi időszakot 1 milliárd dolláros költség terhelte, amiből 404 millió a PwC Consulting megvásárlására ment el. E költségeket nem számítva az egy részvényre számított nyereség 16 százalékkal nőtt volna.

A cég pénzügyi teljesítménye annak köszönhető, hogy a gazdasági recesszió időszakában is masszívan invesztált, állapította meg közleményében Sam Palmisano elnök-vezérigazgató. A PwC 2002-es megvásárlása az első lépés volt az IBM számára a kiszervezés piacán, melyet a cég kulcsfontosságúnak tekint jövőbeni növekedése számára, közölte John Joyce alelnök, a cég pénzügyi vezetője.

Az IBM tavaly februárban vásárolta meg a Rational Software-t és májusban a Think Dynamics céget. A Rational lett a szoftvercsoport ötödik köztesszoftver márkája a Lotus, a WebSphere, a Tivoli és a DB2 mellett. A Think Dynamics automatizált szerver kiszolgáló üzletágát a Tivoli divízió integrálta. A köztesszoftverek forgalma 14 százalékkal, 3,4 milliárd dollárra nőtt a negyedik negyedévben. A Global Services csoport forgalma 8 százalékkal nőtt, az IBM 17,3 milliárd dollár értékű szolgáltatási szerződést kötött, melyekből három értéke meghaladja az 1 milliárdot, 18-é pedig a 100 milliót.

A hardver bevétel 12 százalékkal nőtt, különösen a csúcskategóriás z990-es, az xSeries Intel-alapú és a Unix-alapú pSeries kiszolgálók eladásának köszönhetően. A „személyi rendszerek csoportjában” a bevétel 16 százalékkal, 3,5 milliárd dollárra nőtt, s az árak esését a megnövekedett mobiltermék-forgalom ellensúlyozta. A ThinkPad család forgalma 35 százalékkal nőtt, míg az asztali rendszereké 6 százalékkal csökkent. Földrajzi megosztását tekintve az amerikai kontinens forgalma 4 százalékkal, 10,6 milliárd dollárra nőtt, az EMEA térségé 17 százalékkal, 9,1 milliárd dollárra, az ázsiai, csendes-óceáni térségé 13 százalékkal, 5,4 milliárdra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik