Belföld

Kedvező gyorsjelentések után emelkedést várnak a tengerentúlon

Magasabban nyithatnak a pénteki kereskedésben a New York-i tőzsdék meghatározó részvényei, miután a General Electric Co. és a Juniper Networks Inc. kedvező eredményadatai javítottak a befektetők hangulatán.

A hálózatépítő Juniper nemcsak negyedéves profitjának és bevételének a várakozásokat meghaladó mértékű emelkedéséről számolt be, de a most zajló évnegyedre is hasonló előrejelzést tett. Árfolyama már az elektronikus kereskedésben 26,10 dollárra nőtt a tegnapi zárás 22,93 dollárjáról.

A General Electric nyitás előtt tette közzé negyedéves számait: eredménye 47 százalékkal magasabb a tavalyinál; a megugrás fő oka viszontbiztosítási üzletágának sikere.

Emelkedő árakat jeleznek előre a határidős indexek is: a márciusi Nasdaq100 értéke 9 ponttal 1546,50 pontra, a Standard & Poor’s 500 ugyanerre a határidőre 2,70 ponttal 1135,80 pontra, míg a Dow futures 20 ponttal 10572 pontra nőtt.

A hétfőt is magában foglaló hosszú hétvége előtt több makroadatra is számíthatnak a befektetők. A michigani egyetem fogyasztó hangulatindexe az előzetes várakozások szerint a decemberi 92,6 pontról 94,0 pontra, 2002 áprilisa óta legmagasabb szintjére emelkedik; a decemberi végső adat egyébként három ponttal magasabb lett az előzetesnél, mert Szaddám elfogása sokat javított rajta.

A novemberi készletszint az előrejelzések szerint 0,2 százalékkal nő; ez lehet harmadik emelkedő hónapja. A dollár valamicskét nyert az euróval szemben, ám a jen három éves csúcsa immár a japán kormányzatot is beavatkozásra kényszerítette. Az ázsiai tőzsdék lendületét átvéve 16 havi csúcsaikra érkeztek az európai tőzsdeindexek.

A negyedéves gyorsjelentések tömege az elkövetkező két hétben érkezik majd, de már eddig befutott néhány fontos társaság beszámolója. A Sun Microsystems Inc. az óvatos Wall Street-i előrejelzések felső határán teljesített, ami bevételeit illeti; vesztesége pedig kisebb lett a tavalyinál. Az elektronikai és üvegszálas részegységeket gyártó Molex Inc. eredményének 46 százalékos javulását jelentette; ez az érték magasabb az elemzők várakozásainál. A félvezetőipari Cree Inc. a mobiltelefonokban használatos LED-ek iránti erőteljes kereslet miatt megnövekedett forgalmának köszönhetően megugró profitot ért el, és a cég kilátásai is kedvezőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik