Belföld

Ismét sztrájk Olaszországban – 400 járatot törölnek

Olaszországban hétfőn ismét fennakadások lesznek a légi forgalomban: az Alitalia dolgozóinak sztrájkja miatt csaknem négyszáz légi járatot töröltek, közel 20 ezer utas marad a reptereken.

Az Alitalia dolgozói a leépítések és bérbefagyasztás ellen tiltakoznak: az anyagi gondokkal küszködő olasz nemzeti légitársaságnál jelenleg 980 euró az átlagfizetés, s közel tíz százalékos elbocsátást terveznek a szanálási program keretében, amely a további privatizációt hivatott előkészíteni. Hétfőn elsősorban Róma Fiumicino repülőterét érinti a munkabeszüntetés – a pilóták szakszervezete is csatlakozott a tiltakozó akcióhoz -, amely délelőtt tíz órától este hatig tart: az Alitalia már most törölte 364 hétfői járatát, köztük 168 nemzetközi és 14 interkontinentális menetrendszerinti járatát, további száz repülőgép késve, módosított menetrend szerint közlekedik.


A karácsonyi-újévi ünnepek multával egyébként szinte mindennaposak a sztrájkok Olaszországban. Január 8-án az ENAV, a légi irányítók szervezete felhívására tartottak nyolcórás sztrájkot, ekkor több mint félezer légi járatot kellet törölni Olaszországban. A múlt héten a tömegközlekedési alkalmazottak is egynapos sztrájkot tartottak, e hét elején pedig több nagyvárosban, így Milánóban is vadsztrájkok voltak a helyi közlekedésben, ugyanakkor január 26-ára újabb országos munkabeszüntetést hirdettek bérköveteléseik alátámasztására. Február 9-re a pilóták szakszervezete hirdetett 24 órás sztrájkot, ugyancsak jobb béreket és juttatásokat követelve, február 2-án pedig ismét a légi irányítók nyolcórás munkabeszüntetése okozhat zavarokat az olaszországi légi közlekedésben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik