Belföld

Internet: idén már nem támogatják az elérést

Januártól nem támogatja a telefondíjat és az internetszolgáltatást is tartalmazó világhálós csomagokat az informatikai tárca - számol be a Népszabadság. A cégek vegyesen reagáltak: van, amelyik megszüntette, mások megtartották vagy nyárig életben tartják az ilyen előfizetéseket.

Alig másfél éves pályafutásuk alatt több mint hatvanezer előfizetőt vonzottak az államilag támogatott 10-100 órás internetcsomagok. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) már a távközlési társaságokkal létrejött szerződések aláírásakor közölte, a költségvetési hozzájárulás átmeneti, és csak 2003 végéig szól.

Az Axeleronál, az Invitelnél és az Enternetnél egyelőre léteznek a telefonszámlát és az internetszolgáltatást is tartalmazó díjcsomagok, a GTS–Datanetnél június végéig lehet előfizetni, a VivaNet-nél az ügyfelek díjmentesen térhetnek át egy másik csomagra, az Inter.net-nél pedig már nem létezik a konstrukció. Abban, hogy nem szűntek meg egy csapásra minden cégnél a 10-100 órás támogatott előfizetések, az is szerepet játszik, hogy a szolgáltatók árcsökkenést remélnek az új hírközlési törvénytől.

Aki lakóhelyén nem tudja széles sávon elérni a világhálót, egyébként pedig nem akar fizetni az internetszolgáltatásért, továbbra is igénybe veheti a freestart, a freeweb és az index.hu kínálta ingyenes lehetőséget – amikor csak a telefondíjat kell kifizetni. Igaz, tavaly év végén még félő volt, hogy megszűnik Magyarországon az ingyenes internetszolgáltatás, ám mivel a cégek továbbra is kapják a világháló eléréséhez kapcsolódó telefontarifa egy részét a telefontársaságoktól, a több mint kétszázezer ügyfelük fellélegezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik