Belföld

Bővül az 1 százalékban részesedők köre

Évről évre több olyan szervezet van, mely megfelel azoknak az előírásoknak amiknek alapján részesülhet magánszemélyek felajánlásaiból - derül ki az APEH tájékoztatójából, amely mindig a rendelkező év adatait tartalmazza.

Míg Magyarországon 1999-ben megközelítőleg 18 ezer, addig 2003-ban már majdnem 22 ezer olyan szervezet – alapítvány, közalapítvány, egyház – volt, amely részesülhet a magánszemélyek jövedelemadójának egy százalékos felajánlásaiból.

A 2002-es évhez képest nyolcról, mintegy tízmilliárdra nőtt az összeg, amelyről másfél millió magánszemély rendelkezett adóbevallásának kitöltése során. Az egyházak javára felajánlott összeg az 1999-es 1,4 milliárdról, 2003-ban közel 3 milliárd forintra emelkedett. A civil szervezeteknek adományozott összeg hárommilliárdról 6,1 milliárd forintra nőtt ugyanezen időszak alatt.

Kiemelt költségvetési előirányzatra – amely 2003-ban a parlagfű mentesítés és a népegészségügyi program feladatainak támogatása volt – 819 millió forint támogatás érkezett. Míg az előző évben a sürgősségi betegellátás feltételeinek javítására 923 millió forintot ajánlottak fel az adófizetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik