Belföld

Továbbra sem szeretik az eurót

Az eurózónában élők közül leginkább az olaszok és a németek sírják vissza régi nemzeti valutájukat. A többség csak Belgiumban elégedett az euróval.

Egy friss felmérés adatai szerint az olaszok 78 százaléka mindmáig nem tudott megbékélni a líra lecserélésével. A németek 70 százaléka sírja vissza a márkát, a spanyolok kétharmada – elsősorban az áremelkedések miatt – elégedetlen az euróval. (A hispánoknál a közös pénz bevezetése óta 69 százalékkal növekedtek az ingatlanárak.) A portugálok 54 százaléka bánja a döntést, míg a franciák határozatlanok: 49 százalékuk mondja azt, hogy az új valuta hátrányokkal jár, de ugyancsak 49 százalékuk állítja: a közös pénz jó dolog. Csupán a belgák esetében tartja a többség (63 százalék) határozottan előnyösnek az eurót.

A vizsgálatba bevont nyolc országban kevesebb, mint a megkérdezettek fele érez aggodalmat az EU-val szemben, míg 42 százalékuk bizalmat táplál iránta. A spanyolok 39 százaléka optimistán közelít az unióhoz, a britek 64 százalékát aggodalommal töltik el az EU problémái.

A németek félnek a jövőtől?

A felmérés során a gazdasági helyzetről is megkérdezték az emberek véleményét. A spanyolok 76 százaléka optimistán tekint 2004-re, szerintük a gazdasági helyzet javulni fog. A belgák és a britek is derűlátóak, az olaszok és a franciák mérsékelt optimizmussal gondolnak az előttünk álló évre, a portugálok, az oroszok és a németek viszont szoronganak, mert szerintük az országuk kritikus helyzetben van.

A közvélemény-kutatást 5000 ember megkérdezésével végezték, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Németországban, Portugáliában és (egyedüliként az EU-n kívül) Oroszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik