Belföld

Szabadkereskedelmi megállapodás a Balkánon

Horvátország és Szerbia-Montenegró 2007-ig teljes egészében liberalizálni akarja kereskedelmét. Az erről szóló megállapodást Branko Vukelic horvát és Amir Nurkovic szerb gazdasági miniszter írta alá, és az egyezmény a második félévben lép életbe.

A horvát parlament februárban, a szerb törvényhozás pedig várhatóan márciusban ratifikálja a szerződést. A megállapodás életbe lépésével az ipari termékek többségének vámja 40 százalékkal csökken, 2005-től 60 százalékkal, és 2006-tól 80 százalékkal. Ez alól csupán néhány, Horvátország számára érzékeny áru, így a só, a kőolaj, a cement a műtrágya, a vas és az acél képez kivételt.


A mezőgazdasági termékek vámját is fokozatosan megszüntetik. 2007 január 1-jétől bizonyos termékekre – hús, tej, tojás, cukor, bor, dohány és gabona – kvótaszabályozás lesz érvényes. Horvátország 2003 első kilenc hónapjában 156,98 millió dollár(123,7 millió euró) értékben exportált termékeket Szerbia-Montenegróba, és 64,44 millió dollár értékben importált onnan. A Szerbia-Montenegróval folytatott kereskedelem a teljes horvát külkereskedelem 1,33 százalékát tette ki.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik