Belföld

Solbes a stabilitási paktum reformját sürgeti

Pedro Solbes, az EU pénzügyi biztosa a francia Les Echos című lapnak nyilatkozva az európai stabilitási paktum reformja mellett foglalt állást. Solbes szerint a pozitív európai növekedési kilátásokra tekintettel ideje a tökéletlennek bizonyult gazdaságirányítás felülvizsgálatának az eurózónában.

Mint mondta, az Európai Bizottságnak az Európai Bírósághoz benyújtott keresetétől az európai stabilitási paktummal kapcsolatban, “a túlságosan nagy államháztartási hiányok esetében alkalmazott uniós szabályozás igazságügyi tisztázását várja”. Solbes szerint szükséges lenne új egyensúlyt találni az egyes országok általában vett gazdaságpolitikai irányultsága és a stabilitási paktum, mint ellenőrzési eszköz között. A paktumnak jobban tekintettel kellene lennie a gazdasági folyamatok ciklikusságára és a közkiadások hosszú távú megvalósíthatóságára is. A pénzügyi biztos februárban terjeszti elő reformjavaslatait.


Az Európai Bizottság kedden úgy határozott, hogy az Európai Bíróságon megtámadja az uniós pénzügyminiszterek tanácsának tavaly novemberi döntését, amellyel gyakorlatilag felfüggesztette a stabilitási és növekedési paktum alkalmazását. A bizottság arra kérte a bíróságot, hogy gyorsított eljárással tárgyalja az ügyet, ami azt jelenti, hogy határozatának 3-6 hónapon belül meg kell születnie.


Az EU pénzügyminiszterei novemberben lényegében fölmentették Németországot és Franciaországot az EU-beli stabilitási paktum alól azzal, hogy felfüggesztették ellenük a fegyelmi eljárást államháztartási hiányuk tartós túllépése miatt. A két országot csupán arra kérték fel, hogy vállaljanak politikai kötelezettséget a deficit megfelelő csökkentésére – vagyis a GDP 3 százaléka alá – 2005-re. A francia és a német államháztartás hiánya az idén már harmadik éve lépi túl az euróövezetben megengedett szintet, a GDP 3 százalékát. Németország éppen csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy tavalyi államháztartási hiánya a GDP 4,0 százaléka volt, valamivel kevesebb az előzetesen becsült 4,2 százaléknál.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik