Belföld

Nyomozás a Baumag-ügyben

A Népszabadság értesülései szerint szép csendben bár, de elkezdődött a rendőrségi nyomozás a 70 milliárd forint körüli vagyonú Baumag-cégcsoport ügyeiben, ismeretlen tettes ellen, csalás alapos gyanújával.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tehát kézbe vette az ügyet – mintegy három hónappal azután, hogy az ingatlanbefektetéseit magas hozamígérettel kecsegtetett befektetők segítségével finanszírozó Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet elnöke, Balázs László bejelentette, nem tudja teljesíteni a tagoknak a szerződés szerint vállalt, mintegy 40 milliárd forintra rúgó kifizetéseket.


Úgy tudjuk, már sokakat kihallgattak, ám a Baumag szövetkezet tovább működhet. Az óvatosságot alátámaszthatja, hogy a radikális intézkedések néhány más, megingott helyzetű, szintén hozamhirdetéseket közzétevő ingatlanszövetkezet esetében nem vezettek eredményre. Ilyen például a Duna Profit, amelynek irodáit tavaly szeptemberben lepecsételték, iratait-gépeit lefoglalták, elnöke ellen elfogatóparancsot adtak ki, ám néhány nappal később már csupán tanúként hallgatták ki őt, majd visszaszolgáltatták a lefoglalt ingóságokat, és a szövetkezet azóta is folytathatja a gazdálkodást.


A Vas megyei Rendőr-főkapitányság jelenleg szakértői szinten folytatja a nyomozást – tudtuk meg Szalai Ferenc szóvivőtől. Az utólag talán kissé meggondolatlannak látszó rendőri intézkedés azonban tudomásunk szerint megfektette a szövetkezetet. Információnk szerint fontolgatják, hogy értékesítik legnagyobb beruházásukat, a majdnem teljesen kész sajóvelezdi ablakprofilgyárat, és ebből fizetik ki a tagok jussát. Más hasonló szisztémával működő szövetkezetek, mint például a KPHM a Vertical-Invest vagy a Pannon-Unió 2003 esetében viszont a határozott rendőri fellépés utólag teljes mértékben indokoltnak, sőt talán kissé elkésettnek is tűnhetett.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik