Belföld

A MAVA elkötelezett a magyar piac iránt

A Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (Hungarian American Enterprise Fund, HAEF, MAVA) elkötelezett Magyarország iránt – mondta a FigyelőNetnek Eriberto Scocimara, a MAVA elnök-vezérigazgatója. Ugyanígy az Egyesült Államok, amelynek kongresszusa és kormányzata az alap forrásait biztosította, nagyon is elkötelezett a magyar-amerikai kapcsolatok javítása iránt.

Scocimara elmondta, hogy bár a MAVA keddi sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentések alapján sokan azt gondolhatták, az alap hirtelen kivonul a magyar piacról, erről nincs szó. Maradnak meglévő befektetéseikkel, és csupán az új invesztícióktól tartózkodnak. Mindeközben meglévő beruházásaikat továbbra is professzionálisan menedzselik, sőt ezekben pótlólagos invesztíciókat is végrehajtanak, ha szükség van rá. Ugyanakkor a kivonulás kapcsán Scocimara elmondta: akkor adják el meglévő befektetéseiket, amikor az gazdaságilag majd indokolttá válik, ám ez még akár éveket is jelenthet , tehát szó sincs hirtelen kivonulásról a magyar piacról.

A MAVA elnök-vezérigazgatója kitért arra, hogy Magyarországot továbbra is megfelelő befektetési helyszínnek tartják, ahol magas tudású, képzett és tehetséges munkaerő áll rendelkezésre. Scocimara hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat eredetileg nem is bízott a pénzügyi megtérülésben, és nem is erre koncentrált, amikor dollár tízmilliókat invesztált Magyarországba. Az elnök-vezérigazgató szerint a pénzügyi megtérülésnél magasabb szempontok, magasabb szintű megtérülések érdekelték az amerikai kormányzatot. Többek között az vezette az USA-t, hogy a tervgazdaságból piacgazdasággá alakuljon át Magyarország. Ezért hozta létre az amerikai kongresszus és a kormány 1989-ben, 14 évvel ezelőtt a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alapot.

Az elnök-vezérigazgató szerint az elért pénzügyi és magasabb szintű eredményekkel igen elégedett az Egyesült Államok. Azok a kormányzati, kongresszusi, illetve külügyminisztériumi tényezők, akikkel találkozott, mindannyian elégedettségüket fejezték ki Magyarországgal, illetve a MAVA itteni tevékenységével és jövőbeni elképzeléseivel kapcsolatban.

Ugyancsak fontosnak tartotta hangsúlyozni az amerikai üzletember, hogy a MAVA nagy szerepet játszott a magyarországi üzletemberek továbbképzésében, illetve az üzletvitel, a vállalatirányítás korszerűsítésében. Ehhez külön támogatásokat adtak korábban is, és most, amikor fokozatosan kiszállnak az eddigi befektetéseikből, a felszabaduló pénzösszeg felét egy olyan ösztöndíj alapnak adják, amely magyar szakemberek és diákok amerikai tanulmányútjait támogatja.

Scocimara végül hangsúlyozta, hogy a magyar piac megismerése és az itt kötött személyes ismeretségek számára igen nagy élményt jelentettek, jelentenek számára és ő változatlanul személyesen is elkötelezettnek érzi magát Magyarország iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik