Belföld

Fél a szlovák Peugeot, hogy a Hyundai mellé kerül

A francia PSA Peugeot Citroen autógyár ígéretet kapott a szlovák illetékesektől arra, hogy Trnavában (Nagyszombaton) tervezett üzemének 100 kilométeres körzetében nem létesül konkurens autógyár - idézte a cég ügyvezető igazgatóját, Jean-Martin Folzot a Les Echos című francia gazdasági napilap csütörtökön.

A PSA Peugeot Citroen tavaly júniusban kezdte el szlovákiai autógyárának építését, az üzem 2006-ban kezdi meg működését. A 700 millió euró beruházással épülő gyár évente 300 ezer kisautót fog előállítani, és 3600 embernek ad munkát. A területi exkluzivitásra vonatkozó megállapodással a PSA azt akarta elérni, hogy más gyár ne szívja el tőle a szükséges munkaerőt. Lapértesülések szerint több külföldi autógyár, köztük a Hyundai is keres befektetési lehetőségeket Közép-Európában. Kedvező közlekedési helyzeténél fogva Pozsony a legkeresettebb hely.


A Hyundai a következő években 1,5 milliárd euró értékben készül befektetni Közép-Európában. Szlovákia tárgyalásokat folytat a brit Roverrel is, amely 400 millió eurót készül Közép-Európába hozni. Szlovákiában jelenleg két nagy autógyártó van jelen: egyik a Volkswagen, amely Pozsonyban személyautókat, Martinban sebességváltó berendezéseket gyárt, a másik a PSA Peugeot Citroen nagyszombati (trnavai) összeszerelő-üzemének építése. A Hyundai Motor idén májusig hozza meg a döntést arról, hogy termelőüzemét Szlovákiában vagy a térség valamelyik más országában építse-e fel. A Hyundai 10 százaléka a német-amerikai DaimlerChrysler tulajdonában van. Az eredeti elképzelés szerint a Hyundai a szlovák főváros közelébe telepítené évi 300 ezer autós gyártókapacitással rendelkező üzemét. A Hyundai már folytatott áregyeztető tárgyalásokat tizenkét Pozsony környéki potenciális beszállító vállalattal is. A dél-koreai cég 2002-ben hozta nyilvánosságra, hogy az 2003 elején megvalósíthatósági tanulmányt készít egy kelet-európai üzem építéséről 2005 után.


A döntés nem lesz könnyű, mivel a szlovák telephely mellett a Hyundai ajánlatot kapott a csehországi Ostrava várostól, valamint Magyarországtól, Lengyelországtól, Szlovéniától és Romániától is. A PSA árfolyama csütörtökön kora délután 39,51 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 1,77 százalékkal olcsóbb a szerdai, 40,22 eurós zárónál. Csütörtökön 40,20 eurón nyitott. A befektetők a cégcsoport tavalyi nyugat-európai piacvesztését büntették. Csütörtökön 2,20 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején – eddig 39,35-41,65 euró között alakult -, 0,36 százalékkal drágább, mint egy éve.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik