Belföld

Végelszámolás alatt a Szolnoki Mezőgép Rt.

Végelszámolás alatt áll a Szolnoki Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató (Mezőgép) Rt.; tulajdonosai az ingatlan, a gépek és eszközök tehermentesítése után a gyárat eszközként kívánják értékesíteni - tájékoztatta szerdán az MTI-t a cég logisztikai igazgatója.

Kiss Tamás – aki az igazgatóság tagja is – elmondta: a tulajdonosok a december 22-i közgyűlésen döntöttek, megszünteteik a cég tevékenységét. A végelszámolást cégbíróságon már elindították, a végelszámoló a gyár területét átvette.

A gyáreladás alapvető oka, hogy Mezőgép Rt. korábbi legnagyobb partnere, a német Claas cég 2002-ben drasztikusan csökkentette korábbi – a megrendelés-állomány 60-70 százalékát kitevő – megbízásait, és a kiesett munkákat más területről nem sikerült pótolni.

A tulajdonosok egyik terve a gyár egyben való eladása, de hogy ez illuzórikus törekvés-e, az majd a vevőkkel való tárgyalások során derül ki – fogalmazott a logisztikai igazgató. Kiss Tamás tájékoztatása szerint a gyár iránt 6-8 külföldi és hazai szakmai befektető érdeklődik, köztük olyanok is, amelyek munkakapcsolatban állnak a céggel.

Az 1949-ben több gépállomás összevonásából alakult Szolnoki Mezőgép Vállalat több évtizedes folyamatos fejlődése során több gyáregységgel bővülve az Alföld mezőgépgyártásának egyik meghatározó központjává vált.

Az 1992-ben részvénytársasággá átalakult cég privatizálása 1997-ben következett be, és többségi tulajdonát pénzügyi befektetőként a Magyar-amerikai Vállalkozási Alap konzorcium nyerte el.

Az időközben bekövetkezett piaci változások a céget mind érzékenyebben érintették, és 2001-ben miután kétmilliárd forintra felhalmozódott tartozásállományát már nem volt képes kezelni, kénytelen volt csődöt jelenteni. A csődegyezséget a szállítókkal és hitelezőkkel 2002-ben sikerült megkötni, ám ekkora már a Claas, mint nagy megrendelő visszalépett.

Az üzletmenetében szebb napokat látott társaság 1999-ben 4,4 milliárd, 2000-ben 5,2 milliárd forint árbevételt ért el, mindkét évben nagyjából fél-fél milliárd forintos veszteség mellett. A Szolnoki Mezőgép Rt. a 2003-as évet 2,1 milliárd forintos forgalommal zárta. A csőd évében – 2000-ben – a cég 1.000 fős létszáma 700-ra csökkent, jelenleg 270 embert foglalkoztatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik