Belföld

A vártnál kisebb a folyó fizetési mérleg novemberi hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya 200 millió euró volt 2003 novemberében, az első tizenegy hónapban 4,147 milliárd eurót tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

Az elemzők 360-370 millió euróra várták a novemberi folyó deficitet. A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2002 novemberében 309 millió euró volt, az első tizenegy hónapban a deficit 2,134 milliárd eurót tett ki.

A hiány alakulásában elsősorban a reálgazdasági tranzakciók egyenlegének javulása játszott szerepet, mind az áru-, mind pedig a szolgáltatásforgalom már harmadik egymást követő hónapban kedvezőbb képet mutat, mint az előző havi adat. A jövedelem és a transzfermérleg szezonálisan kiigazított egyenlege ugyancsak javult az előző hónaphoz képest. Novemberben a nem adóssággeneráló finanszírozáshoz kapcsolódóan 86 millió euró forráskiáramlás történt. Ez lényegében a tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetések nettó forráskiáramlása miatt következett be.

2003. novemberben az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3677 millió euró export és 3786 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján 62 millió euróval csökkent az előző hónaphoz képest, míg a tavaly novemberihez viszonyítva lényegében nem változott. Az év tizenegyedik hónapjában mind az export, mind az import értéke növekedett az előző hónaphoz képest.

Novemberben a szezonálisan kiigazított adatok alapján továbbra is csökkent a szolgáltatások deficitje az előző három hónaphoz képest. A szolgáltatások mindkét részmérlegének javult az egyenlege, az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások hiánya csökkent, illetve kisebb kiadások mellett az idegenforgalmi többlet növekedett.

A kiigazított adatok alapján novemberben a tőkebefektetésekhez kapcsolódó jövedelemáramláson belül mind a profitjellegű nettó kifizetések, mind pedig az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadások kis mértékben csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva.

A viszonzatlan folyó átutalások egyenlege novemberben 21 millió euró bevételi többlettel zárt. Novemberben a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 86 millió euró forráskiáramlást mutatott, ami lényegében a tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetések 114 millió euró nettó forráskiáramlása miatt következett be. A pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések 29 millió eurós értéke a magyar befektetők 15 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 44 millió euró, Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki.

2003. november végén a jegybanki tartalékok értéke 10,5 milliárd euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik