Belföld

Vádat emelt az ügyészség a Nyugati téri robbanás ügyében

Az ügyészség robbanóanyaggal való visszaélés és gondatlan közveszély okozás miatt emelt vádat T. Tamás ellen, akinek táskájában 2003. augusztus 25-én felrobbant egy házilag összeállított anyag a budapesti 6-os villamoson, a Nyugati téren - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán.

A vádemelés tényét a Magyar Nemzet című napilap szerdai száma közölte. Dobos Gabriella szóvivő az MTI-nek elmondta: “A budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz december 17-én az előzetes letartóztatásban lévő T. Tamás ellen, akit egy rendbeli robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével és egy rendbeli gondatlan közveszély okozás vétségével vádolnak”.

Hozzátette, hogy a Btk. szerint a bűntettért kettőtől nyolc évig, a vétségért három évig terjedő szabadságvesztés róható ki. A szóvivő a tárgyalás kezdetének időpontját nem tudta megjelölni. A vádirat szerint a vádlott – aki különben feltáró, beismerő vallomást tett – 2003 júliusában különböző vegyi anyagokat vásárolt és azokból, az interneten talált útmutatás alapján robbanóanyagot készített, mellyel az volt a célja, hogy az esetleges ellene irányuló támadásokat kivédje – részletezte Dobos Gabriella.

A szóvivő elmondta: T. Tamás tudatában volt annak, hogy az ammónium nitrátból, lámpaolajból és triaceton triperoxidból készített robbanóanyag, melyet két műanyag flakonba töltött, hirtelen mozdulat hatására súlyos közveszéllyel járó robbanást okozhat. Amint arra Dobos Gabriella emlékeztetett: a robbanás következtében a vádlott és még hét személy szenvedett nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket.

Bodnár Zsolt, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának vezetője tavaly augusztusi tájékoztatása szerint a fiatalember hátrányos helyzetű családból származik, és a való világot neki a világháló jelentette, ahol előbb számítástechnikai, majd pedig vegyészeti honlapokkal ismerkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik