Belföld

Tovább nőnek a GVH-bírságok

A következő időszakban várhatóan tovább nőnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott bírságok - írja a Világgazdaság.

Előbb-utóbb a büntetések összegében is közelítenünk kell az uniós gyakorlathoz. A GVH bírságkiszabási közleménye alapján a cégek tisztában lehetnek magatartásuk anyagi következményeivel.

A bírságok emelkedésére számíthatnak a versenyjogot sértő vállalkozások. A GVH az ügyek szigorodó elbírálását és magasabb büntetések kiszabását tartja indokoltnak – nyilatkozta Tóth Tihamér, a hivatal elnökhelyettese, a versenytanács elnöke. Elmondta, ma egy magasnak tűnő bírságösszeg az adott cég árbevételének 2-5 százalékát teszi ki.

Ehhez képest a törvény szerint előző évi teljes forgalmának akár 10 százalékával is büntethető lenne. Szigorítást kíván a kartellügyekben alkalmazandó engedékenységi politika, amely akkor lehet sikeres, ha valóban súlyos szankció fenyegeti a titkos versenykorlátozó megállapodás tagjait. Az uniós csatlakozás küszöbén nem hagyható figyelmen kívül az Európai Bizottság, illetve a tagállami versenyhatóságok gyakorlata sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik