Belföld

Kormánydöntés az uniós és nemzeti agrártámogatásokról

A kormány elfogadta a mezőgazdasági támogatások egységes szerkezetbe foglalt uniós és nemzeti szabályozását - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Gál J. Zoltán elmondta: a jogharmonizációval jelentősen növekedett a termelők tájékozódási lehetősége és könnyebbé válik a támogatások igénybevétele is. Rámutatott: vannak olyan támogatási formák, amelyek május 1-jéig adhatók, vannak olyanok, amelyek csak május 1-je után folyósíthatók, és változik a nemzeti hozzájárulás módja is.

Gál J. Zoltán kitért arra, hogy az idén a központi költségvetésben a magyar gazdálkodók támogatására 157 milliárd forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget az uniós források 136 milliárd forinttal egészítik ki.

A kormány jóváhagyta azt a rendeletet, amely a korábban ismertetett 100 milliárd forint értékű agrárhitelhez csatlakozik – közölte a kormányszóvivő.

Emlékeztetett arra, hogy a február elsejétől életbe lépő hitel minden olyan cél megvalósítására felhasználható, ami a versenyképes termeléshez szükséges műszaki, technikai feltételek megteremtését, a megfelelő birtokméretek kialakítását segíti. Beszámolt arról, hogy a hitelezéssel kapcsolatosan az agrártárca megegyezett a bankszövetséggel.

Gál J. Zoltán közlése szerint a kabinet módosította a Magyar Honvédség irányításának és felsőszintű vezetésének rendjéről szóló jogszabályt, mivel az az idők során elavult. Megjegyezte: a változtatással megszűnnek a párhuzamos munka-, feladat-, és felelőségi körök. “A vezetési rendszer a korábbiaknál egyértelműbben tükrözi a törvényben is rögzített vezetési rendet, kiküszöböli a párhuzamosságokat és egyértelműbb felelősségi rendszer határoz meg.”

A kormányszóvivő közölte: a kabinet döntése értelmében fejlesztési adókedvezményben részesül a mobiltelefon-alkatrészeket gyártó Foxconn Hungary nevű cég. Elmondása szerint a Komáromban működő vállalat egy több mint tízmilliárd forint értékű új fejlesztésbe kezd, amely nyomán körülbelül kétezer új munkahely létesülhet a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik