Belföld

Elemzők: 272,50 lesz a forint/euró árfolyam az ERM-2 idején

Az euró/forint középárfolyama várhatóan 272,50 lesz az ERM-2 rendszerhez történő, az idén vagy jövőre esedékes csatlakozáskor - derül ki a Reuters által készített felmérésből.

Az előrejelzések mediánja 1,4 százalékkal lett gyengébb a múlt hónap elején készített hasonló felmérés eredményénél; akkor 268,74 lett az átlag. (A decemberi piaci összeomlás előtt még 255 euró körüli belépési árfolyam tűnt valószínűnek.)

A most elvégzett megkérdezés során adott válaszok 260,00 és 282,40 forint között szóródtak. Hat elemző vélte úgy, hogy a forint még az idén, az EU-csatlakozás évében az ERM-2-t is bevezeti, azaz belép az euró előszobájába, hatan azonban csak 2005-ös csatlakozásra számítanak.

A hírügynökség 12 banki elemzőt kérdezett meg. A magyar bankok közül a CIB, az ING Bank, az ING Investment, az OTP Bank, a Postabank és a Raiffeisen Securities került a megkérdezettek közé, a JP Morgan, a Citigroup, a CSFB (UK) mellett a cseh Ceska Sporitelna a dán Danske Bank és a Bank Austria elemzői is “voksolhattak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik