Belföld

600 millió euró uniós vidékfejlesztési támogatásra számíthat hazánk

Magyarország több mint 600 millió, a tíz csatlakozó ország pedig összesen 5,76 milliárd eurós vidékfejlesztési támogatásra számíthat az EU-tól a 2004-2006 közötti időszakban - jelentették be szerdán a bizottság illetékesei.

A május 1-jén taggá váló országok közül Magyarországra jut a második legnagyobb összegű támogatás, ennél többet (2,866 milliárd eurót) csak a legnagyobb csatlakozó, Lengyelország kap. A tíz országra jutó összesen 5,76 milliárd eurós keretet a bizottság úgy állapította meg, hogy a csatlakozási szerződésben 1999-es árakon meghatározott 5,11 milliárdos összeget folyó árakra számította át.

Az összegeket az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA) garancia részlegéből fogják folyósítani, amely az uniós vidékfejlesztési támogatások egyik fő forrása. Franz Fischler mezőgazdasági és vidékfejlesztési kérdésekért felelős biztos szóvivője a döntést bejelentve emlékeztetett arra, hogy a tíz országgal folytatott csatlakozási tárgyalások 2002. decemberi lezárásakor két fő részből álló megállapodás született.

Egyrészt az újonnan csatlakozó országok az első évben a közvetlen jövedelempótló támogatások uniós szintjének csak 25 százalékára lesznek jogosultak, ami egy tízéves időszakban fokozatosan emelkedik 100 százalékra. Másrészt, ennek ellentételezéseként, a vidékfejlesztési forrásokból viszonylag nagyobb mértékben részesülnek, mert az unió ezzel akarja ösztönözni náluk a mezőgazdasági szerkezetváltást.

A csatlakozástól kezdve a vidékfejlesztési intézkedések széles körére lesznek felhasználhatók a most meghatározott keretek, amelyekből az unió a jóváhagyandó programok költségeinek legfeljebb 80 százalékát finanszírozza. A strukturális alapok úgynevezett 1. számú célterületének hatálya alá eső térségekben (ahol az egy főre eső GDP nem éri el az EU-átlag 75 százalékát) többek között a gazdálkodók előnyugdíjaztatásával, a hátrányosabb helyzetű térségek fejlesztésével, agrárkörnyezetvédelmi és erdősítési intézkedésekkel kapcsolatos programok lesznek finanszírozhatók az EMOGA garancia részlegéből.

A támogatásra jogosult tevékenységek közé tartozik még a termelői csoportok létrehozása, a technikai segítségnyújtás, valamint a gazdálkodók hozzásegítése az uniós normák eléréséhez. Emellett az 1. célterülethez tartozó térségekben az EMOGA orientációs részlegéből is finanszírozhatók vidékfejlesztési programok, míg másutt erre csak a garancia részleg használható fel. Néhány kivételtől eltekintve azonban az újonnan csatlakozó országok gyakorlatilag teljes egészében az 1. célterület hatálya alá tartoznak.

A most meghatározott támogatási keretekből már teljes egészében az EU közös agrárpolitikájának részeként folyósítják a támogatásokat, de ezek mellett egy ideig még az (ugyancsak vidékfejlesztési célokat szolgáló) SAPARD előcsatlakozási alap forrásai is az új tagországok rendelkezésre állnak.

A támogatások igénybe vételének elengedhetetlen feltétele, hogy a csatlakozás időpontjáig az érintett országokban teljes mértékben kiépüljön és működőképessé váljon az ehhez szükséges intézményi háttér, a megfelelő nyilvántartási alrendszerekkel együtt. Ez volt az egyik olyan terület, amelyen az Európai Bizottság Magyarország esetében is elmaradásokat állapított meg tavaly novemberi megfigyelési jelentésében.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.