Belföld

Nem kell az orosz államnak a Lada-gyár

Az orosz állam el akarja adni maradék részesedését is a legnagyobb hazai autógyárban, a Lada gépkocsikat gyártó Avtovazban.

A március 12-re meghirdetett aukción 2,05 százalékos pakett kerül értékesítésre 528,34 millió rubel (14,3 millió euró) áron. Az állami vagyonkezelő január 27-től február 20-ig fogadja a vételi ajánlatokat. Elemzők nagy érdeklődést várnak a számításaik szerint 21 euró körüli árfolyamon jelenleg meglehetősen alulértékelt papírok iránt. Ráadásul a piacon gyakorlatilag lehetetlen egy ekkora paketthez jutni. 2003-ban az Avtovaz 700 ezer autót gyártott és 3,4 milliárd euró bevételre tett szert.


A nemzetközi számviteli szabvány szerint 59,2 millió euró nettó nyereséget ért el. Az export 2002-höz képest 6,4 százalékkal 92 ezer darabra csökkent. Az ellenőrző pakett a vállalat vezetésének a birtokában van. Nyolc százalékos pakett az orosz külkereskedelmi banké (Vnyestorgbank), míg a papírok 13 százaléka a tőzsdén forog. A részvények kevesebb mint egy százaléka globális letéti jegyek (GDR) formájában van forgalomban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik