Belföld

Medgyessy közleménye a zászlóégetésről

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Magyarország miniszterelnökének közleményét, amelyet a vasárnap délutáni, Tilos Rádió elleni tüntetés kapcsán adott ki Medgyessy Péter.

“Az elmúlt napokban egy tüntetésen a gyűlölet olyan szélsőséges megnyilvánulásának lehettünk tanúi, amelyre alig akadt példa a Magyar Köztársaság történetében. Egyetértettem minden olyan jóérzésű polgár felháborodásával, akik visszautasították a rádióban elhangzott ostoba és sértő kijelentést. Most viszont szeretném nyilvánosan is kifejezni tiltakozásomat, sajnálatomat és szomorúságomat amiatt, hogy az európai Magyarországon szélsőségesek újra zászlót égettek. Egy nemzet, egy ország lobogóját.

Kosztolányi óta tudjuk: a zászló nem csak bot és vászon. A nemzeti lobogó érték, ami összeköt, amely mindenki számára a közösséghez tartozás nagyszerű érzését adja. Aki egy másik nemzet lobogójával, nemzeti jelképével így bánik, az mindezt tagadja, és saját közössége, saját nemzete értékeit sem becsülheti. Aki nem becsüli azt, ami sajátosan emberi, az nem becsüli azt sem, ami sajátosan európai és sajátosan magyar.

Én abban hiszek, hogy nincs demokrácia, nincs modern köztársaság akkor, ha bárki kirekesztésre hívhat, ha bárki bírósági tárgyalóteremben valakinek a származása felől kérdezhet, ha a véleménynyilvánítás szabadságával visszaélve bárki egy nemzet lobogóját elégetheti. A köztársaság valamennyi, a demokrácia eszméjében hívő polgárának kötelessége, hogy a közös, demokratikus Magyarország jó híre és értékei védelmében emelje fel szavát az ilyen szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben.

A Magyar Köztársaság kormánya együtt érez a köztársaság valamennyi jóérzésű polgárával, akiket e szélsőséges gyűlölet-tett megsértett. Egyetlen, közös Magyarország van. Ismét megerősítem: a köztársaság valamennyi polgárának közös a múltja és közös a jövője. Sikeres, modern és európai köztársaságot csak közösen, egymás értékeit, véleményét, érzékenységét tiszteletben tartva tudunk építeni. Mélyen hiszem, hogy ez a köztársaság minden polgárára, műsorvezetőkre, műsorkészítőkre és egyes műsorokról véleményt nyilvánítókra egyaránt igaz.

Medgyessy Péter”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik