Belföld

Az első per az Angol Bank ellen

Fennállásának három évszázados történetében először idézték törvény elé a brit jegybankot, amely ellen egy csaknem másfél évtizeddel ezelőtti hangos bankbotrány miatt indult per kedd délután Londonban.

Az ügy a londoni székhelyű Nemzetközi Hitel- és Kereskedelmi Bank (BCCI) 1991-ben bekövetkezett látványos összeomlásáig nyúlik vissza. A pénzintézetre annak idején a Korrupció és Bűnös Inkompetencia Bankjának gúnynevét ragasztották – ennek angol rövidítése szintén BCCI -, miután gyakorlatilag elszórta a betétesek pénzét, hatalmas kölcsönöket kihelyezve kevés számú, később fizetésképtelennek bizonyult “baráti” ügyfélnek.

A bank 10 milliárd font hiány terhe alatt omlott össze 1991 júliusában; a romok alatt világszerte mintegy 150 ezer betétes – köztük 80 ezer brit – követelése ragadt benn. A pénz egy részét a csődgondnokoknak az évek során sikerült visszaszerezniük, ám a felszámolást végző biztosok a felügyeleti kötelem bűnös elhanyagolása címén beperelték a Bank of Englandet.

A felperesek 6500 egykori brit BCCI-betétes nevében 1 milliárd font kártérítést próbálnak kisajtolni a világ egyik legpatinásabb központi bankjából bírósági úton. Az ügy – ha a per sikerrel végződik – meglehetősen kellemetlenül érintheti az Angol Bank mellett Gordon Brownt, a munkáspárti brit kormány pénzügyminiszterét is. Brown a BCCI-botrány csúcspontján fiatal ellenzéki képviselőként hangosan követelte az alsóházban, hogy az akkori konzervatív kormány a költségvetésből fizessen kártérítést a pénzüket elvesztő betéteseknek.

Brown akkoriban nyilván nem számolt azzal, hogy az ügy csaknem másfél évtized után sem zárul le, és ha a bíróság megállapítja a Bank of England kártérítési kötelezettségét, akkor esetleg éppen neki kell előteremtenie az annak idején általa is követelt kompenzációt a költségvetésből. A kedden kezdődött per, óvatos becslések szerint, legalább másfél évig fog tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik