Belföld

Draskovics programbeszédére vár a forintpiac

A devizapiac a pénzügyminiszteri programbeszédet várja, emiatt hol pesszimista, hol optimista hangulat uralkodik. Az árfolyamok ennek megfelelően széles sávban ingadoznak.

A bankközi devizapiac kereskedői szerint a piacon az optimista és a pesszimista hullámok váltják egymást a délutánra várt pénzügyminiszteri programbeszédet illetően. Az árfolyamok ennek megfelelően széles sávban ingadoznak, délelőtt az eurót 268 és 269,80 forint között jegyezték, ami a forint pozícióját tekintve 4,45 és 5,09 százalékos ingadozásnak felel meg a sáv erős oldalán. (Kedden dél körül 269,20/40 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, a nyitáskori 269,45/65 forintos és a hétfő délutáni 268,90/269,10 forintos árfolyamhoz képest.)


Az új pénzügyminiszter kedden mutatkozik be a kormányszóvivői tájékoztatón. Draskovics Tibort február 15-i hatállyal nevezte ki a pénzügyi tárca élére Medgyessy Péter kormányfő.

Miniszteri előzetes

A leendő miniszter jelölése után arról számolt be, hogy az országnak kiszámítható, hiteles gazdaságpolitikára, jól kézben tartható költségvetésre, csökkenő államháztartási hiányra és inflációra, valamint reformokra van szüksége. Draskovics Tibor akkor úgy fogalmazott: a célok teljesítése keménységet és határozottságot igényel, és ebben ő elkötelezett. László Csaba utódja beszámolt arról is: eleget téve a miniszterelnök felkérésnek, meg fogja vizsgálni az euró 2008-ra tervezett bevezetésének menetrendjét.

A dollár hasonlóan a nemzetközi piacokhoz Budapesten is erősödött. A dél körül jegyzett 211,20/40 forintos árfolyam csaknem egy forinttal volt erősebb a 210,50/70 forintos hétfői jegyzésnél.

A forintpiacon délig minden lejárton 13 százalék alá csökkentek a kamatok, a jegybank kéthetes betétjébe azonban mindössze 97 milliárd forintot helyeztek el a lejáró 225,8 milliárddal szemben. Piaci vélemények szerint az alacsony összeg a kamat bizonytalansággal függ össze: a most 12,50 százalékos jegybanki kamat emelkedhet két hét alatt, ezért kockázatos kéthétre lekötni a likviditás-felesleget.

Az állampapírpiacon a több mint kétszeres kereslet hatására az ÁKK 35 milliárdra emelte az értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegy mennyiséget, a 12,31 százalékos aukciós átlaghozam 3 bázisponttal volt alacsonyabb a 12,34 százalékos hétfői benchmarknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik