Belföld

Bulgáriában több külföldi tőkét fektetnek be az idén

Bulgáriában az idén várhatóan 1,6 milliárd dollár lesz a közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI), több a 2003. évre becsült 1,4 milliárdnál - tette közzé a kormány külföldi befektetésekkel foglalkozó ügynöksége.

Pavel Ezekiev, az ügynökség igazgatója elmondta, hogy Bulgária számít a külföldi befektetők érdeklődésének növekedésére, mert az ország halad az Európai Uniós és a NATO tagság felé, stabil a makrogazdasági környezet, bővül a gazdaság.

“Ha Bulgária fenntartja az évi 4,8-5,0 százalékos gazdasági növekedési ütemet, akkor a közvetlen külföldi tőkebefektetés meghaladhatja a 2,0 milliárd dollárt 2005-ben” – jelentette ki Ezekiev. A külföldi tőkebefektetés létfontosságú Bulgária számára a 2007-re tervezett EU-s csatlakozáshoz, a növekvő fizetési mérleg-hiány fedezésére.

Az idén az FDI nagy része várhatóan az állami BTC távközlési vállalat, a Bulgartabak, és hét áramszolgáltató magánosításába áramlik – mondta Ezekiev. Hozzátette: Bulgária az elmúlt két évben került a külföldi tőke érdeklődésébe, s kezd utolérni néhány gazdaságilag fejlettebb tagjelöltet. Az ügynökség adatai szerint az FDI a bolgár GDP 8,3 százalékát tette ki tavaly, Romániában 3,7 százalék, Szlovákiában 3,8 százalék, Magyarországon 1,2 százalék volt ez az arány.

A burjánzó korrupció, a reformok lassúsága és a regionális konfliktusok az elmúlt évtizedben távol tartották a külföldi befektetőket Bulgáriától, s az FDI a legalacsonyabb volt a tagjelöltek között. Az elmúlt 11 évben 6 milliárd dollár működő tőke érkezett Bulgáriába, miközben a jóval fejlettebb Csehországba csupán 2002-ben több, mint 5 milliárd dollár tőke áramlott. Szimeon Szakszkoburggotszki egykori bolgár király 2001-ben hivatalba lépett nyugatbarát kormánya elnyerte a nyugati befektetők bizalmát az erőteljes gazdasági növekedés fenntartásával, a munkanélküliség és az államadósság csökkentésével, népszerűtlen gazdasági intézkedések bevezetésével.

Ezekiev szerint a korrupció és a törvények lassú végrehajtása azonban még mindig riasztóan hat a külföldi befektetőkre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik