Belföld

Informatikai ipar – feltámadás?

Az IDC amerikai piackutató intézet közzétette a nemzetközi informatikai iparral kapcsolatos 2004-es előrejelzését. E szerint számos kulcsesemény, illetve trend rejt nagy lehetőségeket.

Az IDC előrejelzése szerint a következő fontosabb trendek várhatók az elkövetkező évben a nemzetközi IT-piacon.


Technológiai feltámadás következik



Az informatikai iparág cégvezetőinek, az ügyfeleknek és a befektetőknek az egész világon kétségkívül az a legfontosabb kérdés, hogy visszatér-e végre a növekedés az informatikai költések terén. Az IDC legfrissebb, novemberi Fekete Könyve szerint 2004-ben ezen a téren világszinten 4,9 százalékos növekedés várható, ami 2003-hoz képest óriási ugrást hoz; ez lesz az első jelentős emelkedés az elmúlt néhány évben.

A felmérés után nyilvánosságot látott kedvező világgazdasági adatok alapján az IDC tovább javított az előrejelzésen, és ma úgy véli, hogy a növekedés elérheti a 6-8 százalékos ütemet is, a vállalati és a magánszféra egyre nagyobb mértékű költéseinek jóvoltából. A felmérés azonban arra is figyelmeztet, hogy a növekedés meglehetősen törékeny, és bármilyen kedvezőtlen gazdasági adat következtében a pénzügyi vezetők gyorsan visszafoghatják az informatikai költségvetéseket. 

Trendkategóriák

 

Az IDC piackutató intézet elemzései az adaptáció szintje szerint három kategóriát írnak le:
• lendületben lévő trendek: a 2004-es esztendő inkább a megvalósítás éve lesz, mintsem a stratégiakészítésé
• fordulóponton lévő trendek: a vezetőknek stratégiai hangsúlyt kell helyezni a fejlesztésekre
• futtatott trendek: a hároméves iparági lejtmenet után a szállítók ugrásra készen állnak, de elképzeléseikkel rendszerint a piaci igények elébe mennek.  

Stukturális változás várható

A szabványos (például x86, Linux) termékstratégiák veszik át a vezetést, próbára téve a vezető szerver- és szoftvergyártókat. A hardver- és szoftvergyártók szabványosított termékfejlesztésre való átállásról szóló megállapítás nemigen sokkolja az IT-piacot ismerőket. Ez az erőteljes strukturális változás „lendületben van”.

Az IDC azért tartotta fontosnak, hogy erre a trendre mégis felhívja a figyelmet, mert 2004 lesz az első év, amikor gyakorlatilag valamennyi nagyobb hardver- és szoftverszállító úgy tekint a szabványos termékekre, mint a jövője zálogára, nem pedig úgy, mint egy gyorsan növekvő termékkategóriára. Emellett 2004 lesz az az év is, amikor a fő piaci szereplőket leteszteli a piac: el tudják-e magukat kötelezni az újfajta modell mellett, és tudnak-e a többiekétől különböző, sikeres termékeket előállítani anélkül, hogy túlságosan magas kerítést vonjanak köréjük a különböző szabadalmakkal.

A Sun és az AMD között nemrégiben létrejött, a szerverekre vonatkozó stratégiai szövetség egyértelműen meghatározza a jövőt. A szabványos x86 processzorokon alapuló (32 és 64 bites) szerverek átvették a vezetést a RISC-től mint domináns szerverprocesszor platformtól. Az IDC szerint 2007-re már a beruházások felét x86-os hardverre költik a piaci szereplők. A szabványos platformokra való átállásnak egy nagyon fontos mellékhatása is lesz: a hardvergyártók egyre több szoftvert és szolgáltatást kínálnak ügyfeleik üzleti problémáira; a felmérés szerint például a platformgyártók közül az EMC indult el ebbe az irányba.

Szoftveroldalon a Linux – mint alacsony költségű, megosztott fejlesztésű platform – is 2004-ben érkezhet el a fordulóponthoz. Az Egyesült Államokban a Linux részaránya a szerverpiacon idén meghaladhatja a 10 százalékot, míg az összesített Unix- és Linuxeladások elérhetik az 50 százalékot is. A Microsoft bekeményít a Linuxszal és a nyílt forráskódú szoftverekkel szemben (ezért nem számíthatunk az idén sem MS-Linuxra), de a következő néhány éven belül – az ügyfelek megváltozó igényei miatt – kénytelen lesz feladni álláspontját.

Informatikai arculatváltás

 

Az IT-szállítók további erőfeszítéseket tesznek, hogy üzleti arcot vegyenek fel. Az IT-piacok növekedése szempontjából minden másnál fontosabb kérdés: a szállítók mennyire értik meg, hogy az informatika hogyan segíthet megoldani a nagy fontosságú üzleti problémákat, milyen kész megoldásokat tud adni, és hogyan tudja kommunikálni az informatikai értékeket az üzletemberek nyelvén. 2004-ben ezért az IDC még több szervezeti átalakítást vár az IT-cégek körében. Az IBM szoftver divíziója például az elmúlt hetekben jelentette be, hogy átalakítja sales csapatát – a termékek helyett ezentúl a különböző típusú ügyfelekre összpontosítanak. Az előrejelzés megállapítja: azok a cégek lehetnek a következő fellendülés nyertesei, amelyek sikeresen kerülnek ki az átalakulásból. 

Változó prioritások

A vezetői szintű üzleti prioritások azok, amelyek az IT-költések növekedését irányítják. 2004-ben az IT-befektetések középpontjában az infrastruktúra-menedzsment és a költségcsökkentés helyett a növekedés-, illetve hatékonyságorientált üzleti kezdeményezések lesznek. AZ IDC szerint idén hat prioritás fogja meghatározni a piacot.

Szabályozási megfelelőség
A szabályozó testületeknek és a kormányzatoknak köszönhetően tovább növekszik egyes piacok szabályozottsága. Számos piacon, így például a banki szféra területén is új nemzetközi szabályok lépnek életbe a közeljövőben, amelyre az informatikának is fel kell készülnie. A cégeknek össze kell gyűjteniük a kritikus üzleti információikat, biztonságosan kell tárolni, elemezni, és más szervezetekkel meg kell tudni osztani.

Termékfejlesztés
Néhány év költséghatékonyság után a vállalatok vezetőinek ismét a növekedésre kell koncentrálniuk csaknem minden iparágban. 2004-ben ez a nyomás a jobb termékfejlesztési és termékmenedzsment rendszerekbe és való befektetésekhez vezet majd.

Egyesülés utáni integráció
Az fellendülő tőzsdéknek köszönhetően ismét több cégfelvásárlásra lehet számítani, különösen a pénzügyi szektor, a gyógyszeripar és a fogyasztási cikkek gyártása terén.

Egységes kép a fogyasztókról
Az ügyfelekről szóló információk integrált kezelése továbbra is rendkívül fontos követelmény marad a kormányzat, a pénzügyi szolgáltatások, a nagykereskedelem, a telekommunikáció, az egészségügy és a fogyasztási cikkek területén.

Befektetett tőkemegtérülés – továbbfejlesztett változatban
A gyártók és a nagykereskedők körében az ellátási lánc korszerűsítése továbbra is fontos feladat marad a befektetett tőke megtérülését váró cégvezetőknek.

A szolgáltatási üzlet kiépítése, illetve bővítése
Az ismétlődő bevételi források növelése a gyártók stratégiájának középpontjában áll, különösen a hosszú életciklusú termékek (repülőgépgyártás, autóipar, ipari berendezések) gyártói esetében. Ezeknek a cégeknek szolgáltató szervezetei informatika szempontból hagyományosan állóvizet jelentettek, 2004-ben azonban a szolgáltatók üzleti és információs infrastruktúrájának kiépítése lesz az előbb említett cégvezetők egyik legfontosabb feladata.

Kulcspiac: Nyugat-Európa

Az IDC előrejelzése szerint e prioritások jóvoltából fellendülés várható az üzleti alkalmazások területén, amit a legutóbbi IDC felmérések is megerősíteni látszanak. A növekedési stratégiákat kidolgozó cégek körében növekszik a vezetői tanácsadás szerepe is. 2004-ben egészséges, 8-11 százalékos növekedés várható az üzleti folyamatok kihelyezési (business process outsourcing – BPO) szolgáltatások terén.

A nyilvános WiFi hálózatok tovább terjednek, és már a vállalati hálózatokat is próbálják. 2004-ben az IDC prognózisa szerint tovább növekszik a nyilvános WiFi „forró pontok” száma; a tavalyi 50 ezerhez képest az idén várhatóan 85 ezer helyen lehet majd kapcsolódni a vezeték nélküli szélessávú hálózatokra. A kulcspiac Nyugat-Európa lesz, ahol a pontok száma megtriplázódik: 8 ezerről 24 ezerre.

Az iparágnak azonban nagy kérdése lesz, hogy 2004-ben a vállalatok körében is elterjednek-e a WLAN hálózatok – ez eddig elsősorban a biztonsági kérdések megoldatlansága miatt nem volt lehetséges. Az IDC jóslata szerint 2004-ben egyre több vállalat kezdi el használni a WLAN hálózatokat, elsősorban a kis-, illetve az átmeneti irodáknál.

Új médiatechnológiák

A fénysebességgel fejlődő digitális média hozza a legfontosabb változások egyikét az IT-iparban. 2004 újabb év lesz, amikor a fogyasztók új médiatechnológiákat fogadnak be, és ezzel próbára teszik a hagyományos média- és szórakoztatóelektronikai gyártókat. Az IDC a következőket tartotta a legfontosabbaknak:


• A kamerával felszerelt mobiltelefonok – az egyik leggyorsabban terjedő fogyasztói készülék – eladása 2004-ben megduplázódik, és eléri a 90 millió darabot. Az előrejelzés szerint az eladások terén Európa megelőzi Japánt. A legfontosabb probléma a személyiségi jogokkal kapcsolatos kérdések rendezése lesz.


• Hollywoodnak a legnagyobb fejfájást a DVD-felvevők gyorsan növekvő száma okozza majd, mivel a felvevőkből származó bevételek 2004 második felére lehagyhatják a lejátszókét. A lemezkiadók után a filmstúdióknak is fel kell készülniük a változásokra.


• A szélessávú internetszolgáltatás valamennyi fejlett országban fordulóponthoz ér. 2004-ben a háztartások online-kapcsolatainak 40 százaléka már szélessávon bonyolódik majd, s ezek száma végre eléri a 100 milliót. A szélessávra való áttérés további változásokat hoz az otthoni hálózatoknál és a digitális konvergenciában.


• A szórakoztatóelektronikai gyártók is összeszedhetik magukat, mivel olyan versenytársakkal kell megküzdeniük, mint a HP, a Gateway vagy a Dell. 2004-ben a PC-szállítók egyre több újfajta szórakoztatóelektronikai berendezést fejlesztenek ki, rohamléptekben adaptálják a laposképernyős televíziót, és egyre több módot próbálnak találni arra, hogy a vásárlók kinyissák pénztárcájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik